Kiderült, mit tud az iPhone kihívója

Samsung Galaxy S6 és S6 Edge
Vágólapra másolva!
Megfogdostuk a Samsung görbülő képernyős csúcsmobilját: az Android 5-tel egészen ütős.
Vágólapra másolva!

Jó pár hónapja nincs könnyű helyzetben a Samsung: amióta az Apple tavaly ősszel - sok év késéssel - nagyképernyős iPhone-okat dobott piacra, a legfontosabb androidos rivális készülékei kevésbé népszerűek - a dél-koreai gyártó tavalyi csúcskészüléke, az S5 elég nagyot bukott. Az idei csúcsmodell a barcelonai Mobil Világkongresszuson debütál, a közvetítést a YouTube-on élőben is követheti.

A pletykák igaznak bizonyultak, a Galaxy S6 hagyományos, és kétoldalt legörbülő képernyővel szerelt változatban érkezik. Ez utóbbi modellt S6 Edge-nek nevezik.

Balra a Samsung Galaxy S6 Edge, jobbra a hagyományos S6 Forrás:LLUIS GENE / AFP

Megnyomkodtuk a csúcsmobilokat

A bemutató és a specifikációk alapján a Samsung új mobilja egy unalmas ráncfelvarrott modell a tavalyi elődhöz képest. Tudósítónknak Barcelonában azonban volt néhány perce nyomkodni a hagyományos, és az Edge kivitelű S6-ost is, és a készülékekkel pozitív tapasztalatokat szerzett.

Végre nem gagyi hatású

Az első, ami kiderül, hogy a készüléken futó Android 5.0 sokkal szebb felülettel várja a felhasználót: kisebb, de éles feliratok, lekerekített ikonok, összességében sokkal átláthatóbbak lettek az alkalmazások a névjegyzéktől kezdve az üzenetküldésig. Jót tett a Galaxy S-nek, hogy végre nem műanyagból, hanem fémből van a háza, amelyet a legújabb Gorilla-üveg véd elől és hátul is. Nem kelti többé gagyi, ázsiai mobil hatását, ami egy csúcsmodell esetében a minimum elvárás.

Jó fotókat készít

Nagyon jó minőségű fotókat készít az S6 a bemutatók alapján, a HDR-funckió bekapcsolása után még ilyenkor sem kell búcsút mondani a színeknek. Bár ez esetben kissé természetellenesen erős a kontraszt és talán túl tarkák a képek, de ez egy átlagfelhasználót valószínűleg nem zavar majd. Mivel a kameraapp mindig fut a háttérben, valóban nagyon gyorsan előhívható, és közvetlenül az exponálás után gyorsan elvégezhetők a legfontosabb szerkesztési műveletek, nem kell külön appokat megnyitni az utómunkához. A bemutatón elsősorban a jó fényerejű optikára mentek rá: sötétben, rossz fényviszonyok között is remek fotók és videofelvételek születtek, míg az iPhone 6 ugyanazon helyzetben már csődöt mondott.

Mire jó a görbe képernyő?

Az Edge modell legörbülő képernyőjének egyik előnye, hogy egy suhintással elő tudjuk hívni kedvenc ismerőseinket, gyorsabbá válik az üzenetküldés és hívás. Gyakorlatilag egy györsmenüt hívhatunk elő oldalról. Kedvenc kontaktjainkat ráadásul különböző színekkel láthatjuk el. Így például, ha a görbített szélen látjuk, hogy a főnök hív munkaidőn kívül, elég csak a telefon hátlapján lévő pulzusmérő szenzorra helyezni az ujjbegyünket, hogy elutasítsa a hívását. Később a görbített szélről simítva azonnal előhívható a visszautasított hívás, így gyorsan írhatunk is egy üzenetet neki.

Ezek ugyan praktikus funkciók, de annyira nem, hogy megérje a modell felárát - bár még nem tudjuk, mennyivel lesz drágább az alapkészüléknél. Úgy tűnik a dél-koreai cég az okosórák értesítéseit kívánja kiváltani az oldalsó, görbített széllel. A cél jó, de jelenlegi formájában még nem az igazi ez a forma és funkció.

Április közepén érkeznek

A két telefon képességei majdnem teljesen azonosak, egy picivel nagyobb kapacitású akkumulátor van az Edge-ben, ami egyébként a látványosabb kinézete miatt drágább is lesz az alap S6-osnál. Várhatóan mindkét telefon április 10-én kerül a boltokba. A telefonok 32/64 és 128 gigabájtos változatban lesznek kaphatók, de memóriájuk kibővíthető, így az iPhone-nal ellentétben nem feltétlenül kell a drágább modellekre költeni.

Két kivitel, azonos modell: az S6 és az S6 Edge Forrás: AFP/Lluis Gene

Az igazából a Samsung közleményéből sem derül ki, hogy konkrétan mi a haszna annak, hogy a képernyő kétoldalt lekerekítették az Edge modell esetében. A gyártó szerint ez a jobb fogás mellett "magával ragadó látványt" biztosít - bármit is akar ez jelenteni. A tavaly korlátozott számban árult Note Edge-dzsel ellentétben az S6 Edge-en nincs külön funkciója a képernyő legörbülő részének, se külön menü nem jelenik meg rajta, ezért biztosan elég sokan tartják majd parasztvakításnak.

Pedig van funkciója: ha fejjel lefelé rakjuk le az asztalra a mobilt, a széleken megjelenő színek mutatják, ha például üzenet jön, vagy a főnökünk, nagymamánk keres. Ikonok helyett tehát csak színekkel operál az oldalsó értesítősáv. A rivális LG a legörbítés helyett az ívelt képernyőjű mobilban lát lehetőséget.

A Samsung Galaxy S6 Edge képernyője kétoldalt lefelé görbül Forrás: Samsung

Mindkét modellnek a full-HD-nál nagyobb, 2560x1440 pixeles felbontású Super AMOLED képernyője van, a képminőségre biztosan nem lesz panasz. A sérüléstől a kijelzőket a Gorilla-üveg legújabb, negyedik generációja védi a telefonokat, amelyek közül mindkettő 5,1 colos méretű, tehát még pont nem tepsimobil.

A SIM-kártyát majd cserélni kell

Ennek ellenére mégis nano-SIM-kártya kell majd a telefonokhoz, az előző modell micro-SIM kártyáit a tulajdonosoknak le kell vágatniuk vagy ki kell cseréltetniük. Ez elég indokolatlan macerának tűnik. A nano-SIM-et az Apple terjesztette el még a kompakt kivitelű iPhone-jával, de azóta már felbukkant sok mobilban, bár a legtöbb a micro méretű kártyával működik.

Samsung Galaxy S6 Forrás: Samsung

Elvileg nem kell mindig tölteni őket

A két telefon 2550 és 2600 milliamperóra kapacitású akkumulátorral van felszerelve, amelyet csak szervizben lehet kiszerelni belőlük - akárcsak az iPhone-ból. A telep kapacitása nem túl nagy, de a Samsung szerint a készülékbe szerelt új, saját fejlesztésű Exynos 7420-as lapkája annyira kevesebbet fogyaszt, hogy nem lesz gond az üzemidővel.

Mindkét S6-ost alapból felszerelik azzal a hátlapi tekerccsel, ami a vezeték nélküli töltéshez szükséges. Ez már a korábbi mobilokhoz is elérhető volt, de szolgáltatónként és piaconként is eltérő volt, hogy alapból támogatta-e a készülék a technológiát.

Fotózni biztosan jól lehet velük

Mindkét S6-osba új, 16 megapixeles hátlapi kamera került, ami f1.9-es, vagyis elég jó fényerejű, tehát kevés fénynél is jól használható - ráadásul a fotók bemozdulása ellen optikai képstabilizátorral is felszerelik. Emellett infravörös szenzort használó fehéregyensúly-beállító funkció is segíti a jó minőségű fotók automatikus exponálását.

Önnek megérne felárat, hogy telefonja képernyője lekerekített kivitelű legyen? Forrás: Samsung

A gyártó azt is hangsúlyozza, hogy a kamera 0,7 másodperc alatt akcióra kész, aktiválásához duplán meg kell nyomni a menügombot. A bemutatón gyakorlatilag végig az iPhone-hoz hasonlítgatta a gyártó a Galaxy S6-os fotós képességeit, kiemelve, hogy készüléke mennyivel jobb az Apple-énél. Videóból az S6-osok akár ultra-HD felbontásút is felvesznek, előlapi kamerájuk pedig 5 megapixeles, különösebb extra nélkül.

Nahát, a Samsunggal is lehet majd fizetni

Ahogy az ujjlenyomat-olvasó bevezetésével, úgy a beépített fizetési megoldással is az Apple-t másolja a Samsung.Tulajdonosát már az előző modell is tudta úgy azonosítani, ha végighúzta ujjbegyét a menügombon. Az új modell esetében már elég lesz megérinteni a gombot, ami sokat egyszerűsít a használaton. Emellett a készülék tudása egy Samsung Pay nevű megoldással egészül ki, ami az Apple Payhez hasonlóan a bankkártya kiváltását célozza.

A vezeték nélküli töltés alapból támogatott Forrás: Samsung

Viszont csak az év második felében indítja a Samsung az Egyesült Államokban és Dél-Koreában - egyelőre az Apple megoldása is csak a szigetországban működik. Mire lesz jó a Samsung Pay? Miután ujjunk alapján beazonosít minket, elég lesz fizetéskor a terminálhoz tartani, és a tranzakció ugyanúgy végbemegy, mintha paypassos bankkártyával fizetnénk. Gond csak akkor lehet, ha a készülék lemerül.

Versenyképes ez az iPhone-nal?

A Samsung új Galaxy S6-osai már az Android 5.0 szoftverrel kerülnek a boltokba. Ez a verzió szépen lassan meglévő készülékekre is megérkezik, bár kiszámíthatatlan a megjelenés ideje.

Nem tetszett az iPhone kitüremkedő kamerája? Akkor az S6-osé sem fog. Forrás: Samsung


A legörbülő képernyő látványos dizájnján kívül egyik készülék sem hoz radikális újdonságot, inkább az Apple termékeit igyekszik behozni. Ami azért furcsa, mert korábban évekig pont fordítva volt, az Apple ment az androidos készülékek gyártói után, éveket késve egy csaját tepsimobil legyártásával.

Az új Galaxy S6-osok árát még nem jelentette be a cég, de valószínűleg 200 ezer forint feletti áron várhatók, nem lesznek lényegesen olcsóbbak a kimondottan drága iPhone 6 és 6 Plus modelleknél. A Mobil Világkongresszuson tartózkodó tudósítónk mindenestre hamarosan megtapogatja mindkét új Samsungot.