Vajon kinek szánják az óriásmobilt?

Huawei MediaPad X2
Vágólapra másolva!
Nem akar külön tabletet és okostelefont? Válassza a hétcolos tepsimobilt!
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években egymást túllicitálva dobtak piacra minél nagyobb képernyővel szerelt készülékeket a gyártók. A Mobil Világkongresszus idei felhozatala azt mutatja, hogy a gyártók többsége visszafogja magát, a tepsiméretnél kisebb telefonokat dob piacra.

Még a nagyobbak közt is ez az óriás

Nem így a Huawei: a kínai gyártó egy hétcolos tepsimobillal rukkolt elő. Igen, a MediaPad X2 akkora, mint egy Nexus 7 táblagép, pedig a hivatalos közleményben is phabletnek nevezik - ez a tepsimobil angol megfelelője az angol tablet és phone szavak összevonásából.

Huawei MediaPad X2 Forrás: Huawei



Amikor először fogom kézbe a mobilt, nehéz eldöntenem, hogy vajon kinek szánta a gyártó: túl nagy ahhoz, hogy zsebre vágja az ember, de nehéz is lenne ehhez, még egy kis táskában sem fér el, hiába nagyon vékony (7,28 milliméteres a vastagsága).

Nem kényelmes telefonként az archoz tartani, külsőre pedig egy középkategóriás táblagépnek tűnik annak ellenére is, hogy háza nem műanyagból, hanem fémből van. A borostyánarany színnel valószínűleg ugyancsak a prémium érzetet akarták fokozni. De inkább az az érzésem, hogy a gyártó mérnökei egy-egy funkció tökéletesítése helyett inkább arra mentek rá, hogy minél több dolgot zsúfoljanak a készülékbe.

Huawei MediaPad X2 Forrás: Origo

Nem sok mobilban van ekkora akku

A képernyő nagyon jó minőségű, az 1920x1200 pixeles felbontás jól olvasható betűket biztosít, és full-HD-s filmek lejátszását is lehetővé teszi. Ekkora képernyőn kényelmesen lehet filmeket nézni a repülőgépen vagy vonaton, és a látószöge is nagyon jó, nem nagyon torzulnak a színei akkor sem, ha nem pontosan szemből nézzük.

Nem valószínű, hogy egy másik mobiltelefonban a Huaweiéhez hasonló, 5000 milliamperóra kapacitású akkumulátorral találkozna bárki. A gyári adatok szerint ezzel a teleppel 12 órán át folyamatosan lehet filmet nézni, 15 órát internetezni, vagy két és fél napon át egyfolytában zenét hallgatni - bár akkor még nem használta a készüléket telefonálásra. A gyártói közleményben egyébként egynapos üzemidő szerepel 4G-s mobilinternetezéssel és beszélgetéssel együtt.



A standon nyomkodva az Android 5.0 nagyon gyorsan futott a telefonon, és az is kiderült, hogy két SIM-kártyát is fogadni tud a készülék, így alkalmas például céges és privát, vagy beszéd és mobilnetes előfizetést kezelni.

Fotózásban nem penge

Hiába a nagy fényerejű, 13 megapixeles hátlapi kamera, rövid próbám során a tepsimobil nem nagyon remekelt fotózás terén az X2-es, a jó minőségű képernyőn azonnal kijöhttek a hibák. Az 5 megapixeles szelfikamera legalább nagylátószögű, így praktikus használni. A Huawei MediaPad X2 egy tipikus céges mobilnak tűnik, gyakran utazó menedzsereknek.