Vágólapra másolva!
A Smithsonian Intézet attól tart, a látogatók kárt tesznek a botokkal a kiállítási tárgyakban.
Vágólapra másolva!

Kitiltotta épületeiből a látványos önportrék készítését segítő kézi állványokat, a szelfibotokat a washingtoni Smithsonian Intézet, a világ legnagyobb múzeum- és kutatóintézet-együttese.

Az intézet a látogatók és a múzeumi tárgyak védelmével indokolta döntését: "Továbbra is arra buzdítjuk a múzeumlátogatókat, hogy készítsenek szelfiket és osszák meg az élményeiket másokkal, ám tegyék mindezt úgy, hogy a táskáikban hagyják a szelfibotjaikat" - írta közleményében az intézet.

Okostelefon egy szelfiboton Forrás: AFP/Ed Jones

Az Egyesült Államok más intézményeiben is bevezettek már hasonló korlátozást, egyebek közt a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban. A Smithsonian házirendjében évek óta ez az első változtatás. Az intézet szóvivője, John Gibbons szerint nem egyetlen incidens miatt döntöttek a korlátozás mellett, sokkal inkább a megelőzés volt a céljuk.

A 19 múzeumot és galériát, a Smithsonian Nemzeti Állatkertet és kilenc kutatóintézetet magába foglaló Smithsonian épületeiben már korábban betiltották a különböző fényképező- és kameraállványok használatát és a nagyméretű hátizsákok viselését. Az intézet helyszíneit, amelyek általában ingyen látogathatók, több mint 28 millióan keresték fel tavaly.