Lehet, hogy az EU mégsem törli el a roamingdíjakat

roamingdíj EU
An adolescent telephones with his smartphone at the beach in Porto Vecchio on the island of Corsica, France, 01 September 2013. Photo: Karl-Josef Hildenbrand
Vágólapra másolva!
Eredetileg ez a terv, de 2018-ig drága maradhat a külföldi mobilozás.
Vágólapra másolva!

Az uniós országokban érvényes roamingdíjak eltörlését tartalmazó uniós rendelet az eredeti tervek szerint 2016. június 30-án lépne hatályba. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek sikerül megállapodnia a rendelet tartalmáról.

Úgy volt, hogy eltörlik a roamingdíjat

A tagállamokat tömörítő tanács ugyanis szerdán egy olyan változatban fogadta el javaslatát, amely jelentősen eltér a korábbi, az európai roamingdíjak teljes eltörlését célzó tervezettől.

Annak értelmében néhány hónap múlva az uniós tagállamokba utazóknak nem kellene plusz roamingköltséget fizetnie a mobilhívások indítása és fogadása, az SMS-ezés, valamint a mobilinternet használata után, a szokásos belföldi tarifákkal lehetne telefonálni.

Három évig drága maradhat a külföldi mobilozás

A tanács szerint a roamingdíjak teljes megszüntetése nélkül is sokkal olcsóbbá válhat a külföldi mobilozás. A tagállamok a roamingdíjak eltörlése helyett pusztán azt írnák elő, hogy a szolgáltatóknak csupán egy adott keretig kellene ingyenessé tenniük az EU-n belüli barangolást, annak kimerülése után viszont továbbra is felszámolhatnának roamingdíjat.

Ennek összege azonban legfeljebb akkora lehetne, amelyet ők maguk fizetnek azért, hogy más társaságok távközlési hálózatát igénybe vegyék.

Megszegnék az ígéretet

A roamingdíjak teljes eltörlésének szükségességét csak 2018 közepén, három év múlva kellene újra értékelnie az Európai Bizottságnak az új javaslat értelmében.

A tanácsi álláspont szerint ugyanis a piaci szereplőknek időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez. Az EU Observer uniós hírportál szerint ezzel a tagállamok megszegik a roamingdíjak felszámolására tett ígéretüket.

Néhány szolgáltatást lehetne korlátozni

A netsemlegesség terén a tanács azt iktatná törvénybe, hogy a felhasználóknak joguk van tetszőleges tartalmakhoz hozzáférni és azokat megosztani, a szolgáltató cégeknek pedig diszkrimináció nélkül kell kezelniük az internet forgalmát.

Kiskaput nyitna viszont a tanács a netsemlegesség szabályain azáltal, hogy bizonyos kivételekkel, a szükségesnél nem hosszabb ideig bizonyos típusú adatforgalmakat korlátozni vagy akár blokkolni is lehetne, a szolgáltatók pedig az internethozzáférés általános és akadálytalan biztosítása mellett köthetnek olyan megállapodásokat, amelyekkel egyes szolgáltatások számára garantált minőségű hozzáférést biztosítanak.a