Még ügyesebb lett a kiborgcsótány

robot csótány
Vágólapra másolva!
Elkészült a legfejlettebb rovartávirányító, segítségével csótányok segíthetnek emberek mentésében.
Vágólapra másolva!

A Texas A&M University egyetem kutatói kifejlesztették az eddigi leghatékonyabb távirányítót, amellyel csótányok mozgását lehet vezérelni.

Impulzusokkal stimulálják a csótányt

A rovar hátára szerelt, miniatűr akkumulátorról működő eszköz a csótány idegrendszerét stimulálja elektromos impulzusokkal. A megfelelő impulzusokkal az állat megfelelő lábának mozgatását lehet elérni: a módszerrel az esetek 60-70 százalékában a megfelelő irányba mozgatható a rovar - írja a Guardian.

Ez a módszer a texasi kutatók szerint sokkal precízebb vezérlést tesz lehetővé a rovarok antennáinak stimulálásánál. Ez utóbbi módszert alkalmazták egy másik amerikai egyetem kutatói, akik másfél évvel ezelőtt a csótányok iPhone-ról való irányítását biztosító megoldást fejlesztettek ki. A Popular Science szerint az a módszer csak 50 százalékos hatékonysággal használható.

Íme, a legújabb csótánytávirányító Forrás: Texas A&M University / Carlos Sanchez

Robotokat helyettesíthetnek a rovarok

A Hong Liang, az egyetem szakértője a Guardiannak elmondta, hogy a mostani csótányvezérlő megoldásuk még prototípus, amelynek tökéletesítésén dolgoznak. Meg akarják oldani azt is, hogy a rovarok indulását és megállítását is meg lehessen oldani távvezérlésével, nem csak kormányzásuk váljon lehetővé. A Guardian lap honlapján videón is megtekinthető a csótányvezérlés működése.

Ha ezek sikerrel járnak, konkrét feladatokat is rá lehet majd bízni a csótányokra, hiszen a kicsi rovarok olyan helyre is bejuthatnak, ahová egy ember nem: például egy összedőlt épületbe vagy egy vékony cső belsejébe. Akár mentési vagy felderítési feladatokban segédkezhetnek a távvezérelt csótányok.

Hatalmas súlyokat cipelnek

A rovarok hátára ragasztott berendezés csupán 3 grammot nyom a mérlegen, akkumulátorral együtt.
Liang szerint a csótányok saját testsúlyuk ötszörösét is képesek cipelni, bár ilyen esetben hamarabb elfáradnak. Képességeiket a hörcsögök játékaihoz hasonló futókerékben tesztelték, kisebb csomaggal a hátukon egy percnél hosszabb ideig is folyamatosan másznak.

Ezen a képen az előző, kevésbé precíz csótányvezérlő látható Forrás: Backyard Brains



A texasi kutató nyilatkozata szerint mióta a csótányokkal dolgozik, irodájában hobbiállatként is tart a rovarokból, amelyeket csodálatos élőlénynek tart.