Felrobbantja célpontját a lengyel minidrón

lengyel drón
Vágólapra másolva!
Lézerrel céloz, hőkamerával lát, robbanóanyaggal támad a Méh nevű harci drón.
Vágólapra másolva!

Az ellenséges csapatok megtámadására fejlesztett harci drónt két lengyel cég, a WB Electronics és az Optimum. Az előbbi cég a drónt, az utóbbi a járműre szerelt kamerarendszert fejlesztette ki - írja a Reuters.

A Bee, vagyis Méh nevű katonai drónt úgy tervezik, hogy a lengyel hadsereg harci járműveire lehessen rögzíteni. Működését egy eléggé gyermeteg promóciós videón mutatják be: ennek egyik jelenetében a drón egy zárt fémdobozból indítják útjára távvezérléssel egy táblagépről.

A lengyel fejlesztésű Bee drón Forrás: Youtube / UKRAINE TODAY

Hőkamerával lát, lézerrel céloz

A drón a hagyományos - képstabilizátorral megtámogatott - videokamerája mellett hőkamerával és lézeres célzórendszerrel is felszerelték. Utóbbira azért van szükség, mert a drón robbanószert is képes dobni célpontjaira.

Távvezérlése egyedi rádiókommunikációs megoldással történik egy táblagépről. Hatótávja nagyjából két kilométeres, beépített akkumulátora pedig harminc percnyi repülést biztosít a drónnak egyhuzamban.

A speciális dupla kamerája teszi különlegessé Forrás: Youtube / UKRAINE TODAY

Az irányítható rakéta olcsó változata

A lengyel cégek egy másik drón prototípusát is kifejlesztették már. Ez alkalmazhatóságát tekintve leginkább egy irányítható rakétára hasonlít. Fejlesztői szerint kamerája valós képet közvetít irányítóinak, így bevetése előtt meggyőződhetnek arról, hogy valóban a megfelelő helyen és időben mérnek csapást vele. A Warmate nevű másik drónt több kilogramm robbanószer szállítására akarják alkalmassá tenni, legfontosabb előnye pedig az, hogy sokkal olcsóbban lehet előállítani egy irányítható rakétánál.

A Warmate drón lehet az irányítható rakéta olcsó alternatívája Forrás: Youtube / UKRAINE TODAY



Mindkét drón tesztelése folyamatban, a fejlesztők a lengyel hadsereg tenderén is indulnak, amelyet a gyalogságot támogató harci eszközök fejlesztésére írtak ki - írja a Reuters, amelynek cikkében videón is megtekinthető a drón.