Senki sem tud letölteni az App Store-ból

virtuális túlköltekezés, facebook, közösségi oldalak, játékok, app store
Vágólapra másolva!
Az Apple appboltjából senki nem tud letölteni, globális rendszerhiba sújtja a cég rendszerét.
Vágólapra másolva!

Szerda délután világszerte lehetetlenné vált appokat letölteni az Apple alkalmazásboltjából. A cég szolgáltatásainak állapotát jelző oldal szerint az App Store mellett az iBooks Store könyváruházat, valamint a filmeket és zenéket kínáló iTunes Store-t, és a Mac OS X appboltját is sújtja a globális üzemzavar.

Az Apple online szolgáltatásai magyar idő szerint még délelőtt tíz tájékán kezdtek elérhetetlenné válni, de csak órákkal később jelezte felhasználók nagyobb tömege az üzemzavart. Cikkünket frissítjük a fejleményekkel.

Tesztünk során az App Store oldalai betöltődnek, az appok adatlapjait is lehet böngészni, ám a telepítés ikonjára kattintva nem történik semmi. Normál esetben azonnal megkezdődik a letöltés és telepítés. Az appok fejlesztői sem tudják frissíteni alkalmazásaikat, vagy újakat feltölteni az iTunes Connect szolgáltatáson keresztül, mert az sem működik.

A magyar Apple-viszonteladó üzletekben az értékesítést az internetes szolgáltatások hibája nem akadályozza, viszont a szervizesek által használt rendszer nem működik - mondta el az Origónak Horváth András, az iStyle kereskedés vezetője.

Az App Store mellett az Apple más szolgáltatásai sem működnek Forrás: Origo

Néhány órával korábban még az iCloud tárhelyszolgáltatásába sem lehetett bejelentkezni, és az ehhez tartozó levelezés sem működött, azóta ezt a hibát már orvosolták.

Az Apple egyelőre nem közölte az üzemzavar okát. A ZDNet becslései szerint az Apple online áruházainak leállása miatt óránként 2,2 millió dollár bevételtől esik el, ez 631,6 millió forintnak felel meg. Mostanra forintban számolva több milliárdos mínusszal számolhat a cég. Ebbe az összegbe nem csak az appok, de az egyéb digitális javak eladása is beletartozik.

Elnézést kér az Apple

A nyolc órával ezelőtt kezdődő üzemzavarral kapcsolatban az Apple a CNBC-nek nyilatkozott. A cég szerint a problémát egy belső DNS-hiba okozza. Az interneten a Domain Name Service szolgáltatás a numerikus formátumú IP-címen megjegyezhető, szöveges címekké alakítását végzi. Az Apple elnézést kért a probléma miatt, közlése szerint dolgoznak a hiba elhárításán.

Épp most tért vissza a Nokia térképe

Több mint egy év után éppen a mai nap tért vissza a Nokia offline térképe és navigációs rendszere az App Store-ba. Az alkalmazás egy kevésbé kiforrott változata 2013 végéig volt elérhető az iPhone- és iPad-tulajdonosok számára. Az akkor frissen érkező iOS 7 miatt azonban úgy döntöttek, hogy leszedik az appot az online áruházból, mert még nem tökéletes a felület.

Androidra 1 hónapja jelent meg a Nokia Here térkép, de a béta verzió már október óta használható. A megújult appot állítólag teljesen az alapjaitól kezdték el kifejleszteni, a finn cég rendszeres frissítéseket is ígér hozzá. A térkép legnagyobb előnye, hogy internetkapcsolat nélkül is használható, út közben sem generál adatforgalmat.

Az app iOS-en csak az Egyesült Államokban érhető még el, de fokozatosan teszik elérhetővé.