Parádés módon érkezett hazánkba az olcsó csodamobil

oneplus one budapest
Vágólapra másolva!
Immár Magyarországon is kapható a OnePlus One, a csúcsmobilgyilkosként emlegetett, olcsó kínai okostelefon. Persze tudásához mérten olcsó: százezer forint körüli áron juthatunk hozzá - hosszú üzemidővel és stabil szoftverrel csalogat a tepsimobil.
Vágólapra másolva!

A nagy mobilgyártók - mint a Samsung, a HTC vagy az LG - múlt héten, a Mobil Világkongresszus margóján mutatták be legújabb készülékeiket Barcelonában. Ehhez képest egészen szürreálisnak hatott a OnePlus budapesti rendezvénye, amelyet a H13 diák- és vállalkozásfejlesztési központ pincéjében tartottak.

A kína csodamobil megérkezett

A kínai cég útjára indította az olcsó csúcsmobilgyilkosnak (flagship killer) titulált One készüléket Magyarországon, immár bárki meg tudja rendelni az okostelefont közvetlenül a gyártótól. A 16 gigabájtos, fehér (silk white) készülék ára 94 200 forint, míg a matt fekete (sandstone black) 64 gigabájtos 105 ezer forintért kapható.

Immár Magyarországon is kapható Forrás: Origo

Persze továbbra is online rendelhetjük meg, a OnePlus azért ott még nem tart, hogy üzleteket nyisson nálunk, de a beszerzés és a szervízelés kicsit könnyedebbé válik. Eddig főleg online áruházakban, illetve a fekete és szürke importnak köszönhetően juthattunk hozzá, így lehetőség volt például Németországon keresztül berendelni a mobilt pár ezer forintos kiszállítással.

Brutális akksi és stabil szoftver

A telefonon elérhetővé teszik az Android legújabb mobilszoftverének kissé átalakított változatát, az OxygenOS-t. Mint fogalmaztak, arra nincs kapacitása a már több mint 700 alkalmazottal bíró cégnek, hogy teljesen saját operációs rendszert dolgozzon ki, de miért is tennék, ha a Google elvégzi helyettük a munkát, így nekik csak a hibákat, hiányosságokat kell pótolni. A teljes OnePlus közösség segítségét kérték a program kifejlesztéséhez, hogy a Cyanogennel való szakítás után is egy egyszerű, letisztult, de személyre szabható felületet tudjanak nyújtani a felhasználóknak.

Hatalmas külső akkumulátor olcsón Forrás: Origo

Több kiegészítő is megérkezett hazánkba, köztük a szintén árgyilkos, 10 ezer milliamperórás külső akkumulátor, amellyel akár egyszerre két készüléket is tölthetünk. A OnePLus Power Bankhez 5600 forintért juthatunk hozzá.

Mi ez az őrület még mindig?

A helyszínre az igazi rajongók és veterán fórumozók jöttek el, több mint százan gyűltünk össze a kis teremben. Térerő, s így mobilinternet nem volt, de pizza, sör és pingpong viszont igen. A tombolán a cég táskáit, pólóit, négy külső akkumulátort és egy telefont nyertek a szerencsések. Olyan volt az egész, mint a BME informatikai karának koleszos bulija pár ázsiai cserediákkal.

A budapesti diákközpontban debütált a OnePlus One Forrás: Origo

Ritkaság számba megy, hogy még mindig ekkora az érdeklődés egy tavaly tavasszal bemutatott mobil körül, miközben pár hónap alatt is rengeteg új készülék jelenik meg a piacon. De miért is tart még ez a nagy őrület a telefon körül?

A OnePlus céget több érdekesség övezi: másfél éve, 2013 decemberében éppen a szülinapomon alapították meg, és mindössze öt hónappal később már meg is jelentették a One elnevezésű okostelefont - akkor még Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Nyugat-Európában lehetett hozzájutni.

Mit tud a csodamobil:

  • Kijelző: 5,5 colos full-HD
  • Processzor: 2,5 gigahertzes, négymagos Snapdragon 801
  • Memória: 3 gigabájt
  • Belső háttértár: 16 vagy 64 gigabájt
  • Hátlapi kamera: 13 megapixeles
  • Előlapi kamera: 5 megapixeles
  • Akkumulátor: 3100 milliamperórás
  • Operációs rendszer: OxygenOS
  • Árak: 94,2 ezer forint (16 GB), 105 ezer forint (64 GB)

Ha csak átnézzük a telefon jellemzőit, jól látszik, hogy messze túlszárnyalta az akkori (de még talán pár jelenlegi) csúcsmobilok tudását, s mindezt elérhető áron kínálták. Exkluzivitását az egykori magyar közösségi oldalnál is megismert meghívásos rendszer adta: ahogy anno az iWiW-es meghívókat is százezerért árulták, ugyanúgy egy kész vagyonba került, ha valaki el akart jutni mások előtt a OnePlus One rendelési felületére. Olyan ez kicsit, mint amikor napokig sátraznak az Apple-boltok előtt, hogy elsőként vehessék kezükbe a legújabb iPhone-t. Azóta minden kedden magyar idő szerint reggel 9 órától nyílt napokat is tartanak, így 24 órán keresztül meghívó nélkül is meg lehet venni a terméket.

Ősszel érkezik a telefon utódja

Csak tavaly novemberig több mint félmilliót adtak el a kínai csodamobilból, a cég társalapítója akkor úgy nyilatkozott, a cél, hogy 2014 végéig az értékesített okostelefonok száma elérje az egymilliót. Jelenleg a stratégia, hogy a One globálisan elérhető legyen: India, Indonézia és Tajvan után Európa eddig kimaradt - főleg keleti felén lévő - országaiba is elhozták a készüléket. Ősszel pedig, 2015 harmadik negyedévében piacra dobják a várva várt új telefont, a OnePlus Two-t.

Azok számára, akik telefonvásárláson gondolkoznak, egy tudásához mérten pénztárcabarát megoldást kínál a OnePlus megoldása. Hátránya, hogy tepsimobil, óriási kijelzőt kapott, előnye viszont a hosszú üzemidő, és a stabil operációs rendszer.

Sok magyar veszi meg

Amikor Carl Peit, a OnePlus cég társalapítóját arról kérdezem, hogy miért is Magyarország, elárulja, a One mobiltelefon eladásai alapján dobogós, harmadik helyen állunk a régióban. "Ezt jól mutatja, hogy milyen sokan is érkeztek a rendezvényre. Míg a varsói és prágai bemutatón a meghívottak nagyjából fele vett részt, addig Budapesten szinte mindenki eljött."

Carl Pei, a OnePlus társalapítója Forrás: Origo

Azt is megtudom tőle, hogy a OnePlus cégnek egy magyar tagja is van már, a Budapesti Corvinus Egyetem egy 24 éves hallgatója, aki csatlakozott a többszáz fős csapathoz. Mint kifejti, a cég filozófiája, hogy a terjeszkedés mellett felhasználó-közeliek maradjanak. Ennek köszönhető például, hogy az ügyfélszolgálat a korábbi 3-5 nap helyett mindössze 48 óra alatt reagál, bármi kérdésünk is legyen.

Amikor a OnePlus Two új mobilról kérdezem, az usánkát viselő vezető csak elmosolyodik, a cég mottóját hangoztatja (Never Settle), azaz soha ne érd be kevesebbel, mint a legjobb. A cél, hogy a közösség ismét egy tökéletes okostelefont kapjon kézbe, amely elég lassan avul el hozzá, hogy egy évvel később is leigázza a konkurenciát.