A Windows 10 olyan lesz, mint a Bittorrent

Windows 10 teszt
Vágólapra másolva!
Az új rendszer más felhasználók gépeiről is tölt majd frissítéseket, nem csak a szerverről.
Vágólapra másolva!

Új funkciójával a Windows 10 nem csak a Microsoft szerveréről tud majd frissítéseket letölteni, a Bittorrenthez hasonló letöltőfunkciót építenek bele. A Verge szerint érdekes újdonság került a készülő Windows 10 kiszivárgott tesztváltozatába: az új rendszerben be lehet kapcsolni egy "frissítések letöltése több mint egy forrásból" nevű opciót.

Ez gyakorlatilag egy Bittorrenthez hasonló, központi szerver nélküli letöltőmegoldást takar. Az új Windows tehát nem csak a Microsoft Windows Update szervereiről tudja letölteni majd frissítéseket, hanem alternatív forrásokat is használhat.

A Windows 10 peer to peer letöltési megoldása Forrás: Verge



Ez azt jelenti, hogy például a hálózatra kapcsolódó más Windows 10-es számítógépekről, vagy akár az interneten kellő sebességgel elérhető PC-kről is le tudja tölteni a frissítéseket. Az külön beállítható, hogy csak a helyi hálózaton lévő - tehát a vállalati vagy otthoni - PC-k letöltéseivel szeretnénk közösködni, vagy megbízunk az interneten lévő idegen gépekben is. Ezzel a megoldással a Microsoft szerverei is kevésbé terheltek, és sok esetben a letöltés is sokkal gyorsabb lehet, mintha minden felhasználó ugyanonnan töltené le ugyanazokat a fájlokat.

Azt még nem tudni, hogyan oldják meg, hogy az alternatív forrásból származó frissítéseket ne lehessen megpiszkálni, de a Verge szerint biztosan megoldották ennek védelmét az új Windowsban. A Microsoft egyébként még tavaly vásárolta meg a Bittorrenthez hasonló letöltőtechnológiát fejlesztő Pando Networks céget.