Jobsnak nem kellett Tim Cook mája

apple tim cook steve jobs
Vágólapra másolva!
Gondolkodás nélkül visszautasította a májtranszplantációra tett ajánlatot a 2011-ben elhunyt Apple-vezér. Sőt még üvöltözött is emiatt akkori helyettesével, a cég jelenlegi elnökével.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs, az Apple társalapítója 2011-ben hunyt el, de hasnyálmirigyrákjának kezelése miatt már a megelőző években is sok időt töltött betegszabadságon. Helyét Tim Cook vette át, aki már korábban is tartotta a frontot ideiglenes elnök-vezérigazgatóként főnökének távollétében.

Tim Cook tartotta a frontot Steve jobs távollétében Forrás: AFP/David Paul Morris

Tim Cook nem csak Jobs jobbkeze volt. Mint Brent Schlender, veterán újságírónak és Rick Tetzeli, a Fact Company szerkesztőjének március 24-én megjelenő, Becoming Steve Jobs című könyvéből kiderül, az egykori logisztikai vezető a máját is felajánlotta a vezérnek.

Nem hagynám, hogy megtedd

Tim Cook ugyanis rájött arra, hogy neki is olyan ritka vércsoportja van, mint Jobsnak, így alkalmas lehet arra, hogy donor legyen. Az élő donoros májtranszplantáció lényege, hogy a donor májából levágnak egy darabot, a lebenyt beültetik a betegbe. Mivel ez a szervünk újra nő, mind az adó, mind a befogadó szervezetében a máj képes pótolni a hiányzó szöveteket. A műtéti beavatkozás sikeressége pedig igen magas.

Miután Cookon több vizsgálatot is elvégeztek, hogy megtudja, egyáltalán megvalósítható-e az átültetés, elment Jobs Palo Alto-i házába, hogy felajánlja a máját: ő azonban rögtön visszautasította. "Mielőtt egy szó is elhagyhatta volna a számat, már leállított. 'Nem. Sosem hagynám, hogy megtedd. Sosem tennék ilyet' - mondta."

"Nem lehet valaki ennyi önző, folytatta Cook. Itt van egy ember, aki haldoklik, közel van a halálhoz a májproblémája miatt, míg itt egy egészséges ember, aki megoldást kínál. (...) De ő nem is gondolkozott rajta. Nem kérdezett vissza, hogy biztos vagyok-e benne, nem mondta, hogy még meggondolja, vagy nem kezdte azzal, hogy 'Tudod, az én helyzetemben...' Kijelentette, hogy nem csinálja. Felugrott az ágyból és ennyit mondott. (...) Tizenhárom éves ismeretségünk alatt mindössze 4-5-ször üvöltözött velem, ez volt az egyik alkalom."