A Fehér Ház pontos mását akarja felépíttetni a titkosszolgálat

fehér ház white house
Washington, 2013. július 4. Barack Obama amerikai elnök felesége, Michelle Obama társaságában köszönti a függetlenség napi ünnepségen összegyűlt vendégeket a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának erkélyéről 2013. július 4-én. (MTI/EPA/Pool/Ron Sachs)
Vágólapra másolva!
Nyolcmillió dolláros költséggel építtetné fel a Fehér Ház  életnagyságú mását a Secret Service. Az amerikai elnököt védő titkosszolgálat már a helyszínt is megtalálta az építkezéshez.
Vágólapra másolva!

Több mint kétmilliárd forintnak megfelelő költségű építkezéshez kéri a költségvetés jóváhagyását az amerikai elnökök és vezető politikusok védelmét ellátó titkosszolgálat, a Secret Service.

Nem elég jó a mostani gyakorlóterep

A New York Times szerint a titkosszolgálat a valódi épülettől mindössze húsz mérföldre fekvő Beltsville településen építtetné fel a Fehér Ház élethű mását. A tervekből egyértelműen kiderül, hogy az elnöki lakhely északi oldalát akarják leklónozni, az azonban a lap szerint nem egyértelmű, hogy az épület többi oldalát is fel akarja-e építtetni a titkosszolgálat.

Joseph P. Clancy, a Secret Service vezetője szerint az elnök védelmét ellátó személyzet kiképzése jelenleg egy arra alkalmatlan környezetben történik. A gyakorlóterületen lévő épület nem léptékhelyes, a kerítés sem olyan, mint a valódi, hanem a tömegrendezvényeken használt fémrácsokkal helyettesítik.

Barack Obama amerikai elnök felesége, Michelle Obama társaságában köszönti a függetlenség napi ünnepségen összegyűlt vendégeket a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának erkélyéről Forrás: MTI/EPA/Pool/ISP/Ron Sachs


A valódi Fehér Háztól eltérően nincsenek járműakadályok sem kiépítve, és a világítás sem azonos azzal, ami az épület kertjében megtalálható. Clancy szerint a hatékony tréninghez olyan gyakorlókörnyezetet kell biztosítani a védőszemélyzet számára, amely sokkal jobban hasonlít a valódi Fehér Ház szárnyaira és annak környezetére.

A mindenkori amerikai elnök munka-, és lakhelyéül szolgáló Fehér Ház a világ legjobban őrzött épülete, amelyet egyedi rakétarendszer is óv a támadásoktól.