Végre az androidos appokat is emberek nézik át

Android App, vírus
Vágólapra másolva!
Nem vált be a gépi ellenőrzés, túl sok kártékony app jutott át a Google szűrőjén, mostantól emberek is megvizsgálják az alkalmazásokat kikerülésük előtt.
Vágólapra másolva!

A Google Play áruházat érintő változásokat jelentett be kedden a keresőcég. A bejegyzésből kiderült, hogy az appok és játékok korhatárbesorolása ezentúl a felhasználó régiója szerint lesz feltüntetve.
Erre azért van szükség, mert más besorolást alkalmaznak az amerikai ESRB, és mást az európai PEGI korhatárbesorolásaira. A külön besorolással le nem fedett régiókra a fejlesztők maguk adhatnak majd meg korhatárbesorolást.

Az ember azt is meglátja, amit a gép nem

Ennél jóval fontosabb változás, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően mostantól nem csak szoftveres algoritmusok ellenőrzik a Google appboltjába feltöltött alkalmazások működését.

A Google Play Áruház Forrás: Origo



Ehelyett a jövőben az ellenőrzés folyamata az emberi szakértőket sem fogja nélkülözni. Sőt, a Google azt írja, hogy már hónapok óta programozók is átnézik az appokat, de a cég ezt csak most jelentette be hivatalosan. A cég szerint minden egyes appot átnéznek kollégái.

Eddig nem okozott fennakadásokat az appok közzétételében az emberi faktor, hiszen akkor fel kellett volna tűnnie az appfejlesztőknek, hogy a szokásosnál lassabban jelennek meg a piactéren alkalmazásaik.

Rengeteg appot kell átnézni

Mind az Apple, mind a Google appboltjaiba rengeteg új appot, vagy meglévő appok továbbfejlesztett kiadásait töltik fel a fejlesztők. Az Apple mindig is az emberi ellenőrzés híve volt, ám a fejlesztők részéről elég sok panasz is éri a céget, mert sokszor elhúzódik az ellenőrzési procedúra, az appok csak sok napos késéssel kerülnek ki.

Nem véletlen, hogy a Google eddig ellenőrzőalgoritmusokra támaszkodott, a Play Áruházba általában hamarabb ki is kerültek az alkalmazások a riválisnál. Viszont a Google amiatt kapott sok bírálatot, hogy az ellenőrzést kijátszva kártékony appok is bekerülhettek a Playbe, ahonnan a gyanútlan felhasználók letöltötték ezeket.