Kést és drogot vitt a börtönbe egy drón

DJI Phantom
Vágólapra másolva!
A tiltott szállítmányt hordozó drón végül fennakadt a kerítés szögesdrótján.
Vágólapra másolva!

Egy DJI Phantom 2 Vision típusú drónnal próbáltak tiltott dolgokat csempészni egy brit börtönbe két héttel ezelőtt – írja a Daily Mail. Bár a DJI Phantom drón népszerű a hobbisták körében, a csempészéshez használt, nagylátószögű kamerával szerelt típus több mint háromszázezer forintba kerül. Nemrég ennek a gyártónak egy hasonló drónja landolt a Fehér Ház kertjében is.

Kést is csomagoltak a drónra

A távirányítós multikopter szállítmánya egyebek mellett egy kés volt, de csavarhúzókat, mobiltelefonokat és drogokat is csomagoltak mellé. A lap szerint ez az első alkalom, amikor egy brit fegyintézetbe drónnal próbáltak meg becsempészni bármit.

Az őrszemélyzet gyanúja szerint a drónt kezelő ismeretlen személy eredetileg valószínűleg egy adott cella ablakánál akart lebegni a drónnal, ahonnan egy fogvatartott le tudta volna akasztani a csomagot. A fegyintézetben ötszáz embert tartanak fogva.

A fegyintézet a Street View-n

Fennakadt a szögesdróton

A drónt március 6-án éjjel fél tizenkettőkor fedezte fel az őrszemélyzet a Bedfordi Fegyintézet kerítésének szögesdrótjára akadva. Egyelőre nem tudják, vajon ki és kinek akart vele tiltott tárgyakat becsempészni, de a lap szerint jelenleg is folyamatban vannak a vizsgálatok.

DJI Phantom-drónok, a bal oldali a Vision nevű típus Forrás: Origo

Meglehetősen ostoba ötletnek tartja a drónnal való csempészést a Daily Mailnek nyilatkozó drónszakértő, aki szerint egy ilyen multikopter precíz vezérlése komoly tapasztalatot igényel (ezt mi is tanúsíthatjuk), ráadásul a nagy fordulatszámon forgó rotorjai nagyon zajosak is. Az egyik közelben lévő bolt eladója szerint két harmincas éveiben járó ember kezelte a drónokat, néhány száz méterre a börtöntől, egy közlekedési lámpa mellől irányították a drónt.