Akik golyót repítenének a Google fejébe

cyanogenmod
Vágólapra másolva!
A Cyanogenmod fejlesztői szerint a jövő mobilszoftvere az Android, de a Google nélkül.
Vágólapra másolva!

"Átküldünk egy golyót a Google fején" - nyilatkozta a Forbes amerikai üzleti magazinnak Kirt McMaster, a Cyanogen társalapítója és elnök-vezérigazgatója. Ezzel arra utalt, hogy cége a mobilipar következő óriásává akar válni. Nem a harmadik legnagyobbá akar válni az Apple és a Google mellett, hanem teljesen átalakítaná a piacot.

Ők készítik a Google nélküli Androidot

Bár a cég neve ismeretlenül csenghet az átlagfelhasználók fülében, jól ismert névnek számít a technológiai iparban és az okostelefonjaikat bütykölők körében is. A Cyanogenmod története hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor Steve Kondik, a cég másik társalapítója elkészítette az első Google Androidot használó okostelefonra módosított szoftvert készített. Később egyre több okostelefonra is elérhetővé vált a gyártók felesleges extráitól megszabadított Cyanogenmod.

A Cyanogenmod egy HTC készüléken Forrás: Wikimedia Commons



A Cyanogenmod maga is a Google Android szoftverén alapul: ezt azért tudják egyedileg testreszabni fejlesztői, mert a Google minden verzió megjelenésekor közzéteszi annak forráskódját is. Erre alapozva készíthetett például a Microsoft is saját olcsó androidos okostelefont.

Nem csak a levegőbe beszélnek

McMaster valószínűleg nem beszél a levegőbe, amikor a Google-t fenyegeti, vállalkozásába ugyanis a héten fektetett nyolcvanmillió dollárt, vagyis mintegy húszmilliárd forintot. (Egy korábbi körben már harmincmillió dollárt pumpáltak a cégbe.)

A befektetők közt olyan ismert cégek vannak, mint a Twitter, a Qualcomm lapkagyártó cég vagy Rupert Murdoch médiamágnás. Bár még nem jelentették be hivatalosan, a Forbes úgy tudja, hogy a Cyanogenmod a Microsofttal is tárgyalásokat folytat, melynek részeként egy bizonyos összeg fejében beépíti majd rendszerébe a redmondi cég androidos megoldásait. Ezek között megtalálható például a OneDrive tárhely, a Skype internettelefon, az Outlook levelező és a magyarul még nem kommunikáló Cortana beszédfelismerő technológia.

A gyártók tartanak Google kontrolljától

Az appfejlesztők és a chipgyártók nagyon tartanak attól, hogy a mobil eszközök piacát uraló Android platformon mindent a Google diktál - nyilatkozta a Forbesnak Peter Levine, az Andreesen Horowitz befektetőcég munkatársa. A Dropbox a tárhelyszolgáltatás, a Spotify zeneszolgáltatások terén verseng a Google-lel, de aggódhat a Facebook, az Amazon vagy a Microsoft is: mindegyiknek van a keresőcéggel rivális szolgáltatása mobiltelefonokra.

A Cyanogenmod szerint saját szoftverét jelenleg mintegy ötvenmillió okostelefonon használják, pedig a rendszer telepítése nem olyan egyszerű feladat, mint mondjuk a Windows újratelepítése, különböző trükkökkel lehet lecserélni a gyári Androidot erre a rendszerre. Nem véletlen, hogy a vállalat igyekszik meggyőzni a gyártókat arról, hogy tegyék elérhetővé mobiljaikat eleve a Cyanogenmoddal.

Egymilliárd mobilra is felkerülhet

A Forbes által idézett elemzők szerint ha a Cyanogen jól taktikázik, akár egymilliárd eszközt is meghódíthat, maga mögé utasítva az Apple iOS-ét is, pedig ez eddig jóval nagyobb vállalatoknak sem sikerült. Enenk tudatában van Kirt McMaster is, aki a Forbesnak elmondta, hogy nem véletlenül a Google szoftverének alapjaira támaszkodva törnek a sikerre.



Ezen túlmenően azonban a cég sokkal jobban testre szabhatóvá teszi majd rendszerét az Apple-nél vagy a Google-nál. A Cyanogenmod alapítója szerint a rendszerbe akár teljes fizetési megoldást lehet majd beépíteni, vagy lecserélni a beépített zenelejátszó appot a Spotify-ra, a Microsoft tulajdonában lévő Skype szolgáltatásait pedig mélyen integrálni a rendszerbe. Ez a hagyományos Androiddal jelenleg nem oldható meg.

Ez lesz a legjobb mobil?

A Blu nevű, Miamiben székelő amerikai mobilgyártó készüléke lehet az első lépés a világsikerre vezető úton. Bár itthon ez a márka kevéssé ismert, a latin-amerikai okostelefon-piac egyik jelentős szereplőjéről van szó.

A Blu első Cyanogen-mobilja a Google megoldásai helyett alternatív szolgáltatásokat tartalmaz majd. Navigálni például a Nokia Here, böngészni az Opera alkalmazással lehet majd benne, az internetes tárhelyet pedig a Dropbox vagy a Microsoft szolgáltatja majd hozzá, appokat pedig az Amazontól lehet majd letölteni rá.

Samuel Ohev-Zion, a Blu vezetője szerint így a Google saját szolgáltatásait tartalmazó androidos mobiloknál jobb készüléket lehet összeállítani. Komoly profitra az ilyen készülékek eladása nyomán tehet szert a Cyanogenmod, amely jelenleg csak minimális bevételekre tesz szert a fizetős menüsablonok értékesítéséből. Emellett a szolgáltatások beépítéséért is pénzt kérhet jövőbeli partnereitől.