Wozniak: egy feltaláló hacker legyen, ne mérnök

steve wozniak apple whd 2015
Vágólapra másolva!
Steve Wozniak szerint a felhőalapú technológiák nem jelenthetnek megoldást mindenre, mindig készülnünk kell olyan alternatívával, amely a felhő elérhetetlensége esetén is működőképes. Ugyanakkor oda van az appokért és kütyükért, az okos megoldásokért, amelyek éppen a felhőbe küldik adatainkat.
Vágólapra másolva!

Egy feltalálónak mindig inkább hackerként kell gondolkodnia, mint sem mérnökként - mondta Steve Wozniak, az Apple társalapítója a World Hosting Days (WHD) konferenciasorozat keretében tartott előadásán, a németországi Rustban.

"Rendhagyó megoldásokat kell keresnie, mindig egyre újabbakat, amelyek mindig egy következő projekthez vezetik" - mondta. A techguru szerint ez a szerencsés hozzáállás a feltörekvő fiatalok és startup-alapítók számára.

A 64 éves mérnök úgy látja, a nagyvállalatokat ma már elsősorban a profit érdekli, és nem arra koncentrálnak, hogy olyan termékeket készítsenek, amelyekre valóban szükségük van a felhasználóknak. Ehelyett olyasmit árulnak, amiről úgy gondolják, hogy az a legnagyobb profitot hozhatja.

Jobs lett az Apple arca

Mint mesélte, mikor annak idején első számítógépükön dolgoztak, Steve Jobs volt, aki felvetette, hogy alapítsanak egy céget, amely értékesítheti a terméket, ő volt az, aki megtanította Wozniakot is arra, hogyan lehet egy vállalatot vezetni - végül pedig ő vált a cég arcává is.

Lelkesen beszélt arról, mennyire élvezi a modern technológia használatát. Mint mondta, odavan a különféle okoskütyükért és applikációkért, mindig azon csodálkozik, mennyi remek ötlet valósul meg, amelyek az emberek életét könnyebbé teszik.

A sofőr nélküli autó előtt nincs akadály

Wozniak úgy saccolja, hamarosan elérhetővé, sőt mindennapivá válik majd a vezető nélküli autó is, amely szerinte biztonságosabb lesz - vagy legalábbis annak kellene lennie -, mint az emberek által vezetett, hagyományos autók. A jogi problémák - elsősorban az, hogy kit terhel a felelősség, ha egy ilyen autó balesetet okoz - a biztosítók révén elsimíthatóak lesznek, nem jelentenek majd akadályt a bevezetéshez.

A kiterjesztett valóságról (AR) még úgy gondolja, nincsenek hozzá meg a megfelelő alkalmazások és eszközök, amelyekkel képesek volnának tökéletesen kiaknázni a koncepcióban rejlő lehetőségeket, de egyértelműen várhatjuk a megjelenésüket pár éven belül.

Az Apple Watch témát kerülte

Wozniakot az Apple áprilisban megjelenő okosórájáról is kérdezték, erről azonban nem kívánt egyelőre véleményt formálni. "Ki fogom próbálni, és akkor majd meglátjuk" - fogalmazott óvatosan.

Szerinte a hordható kütyük kapcsán a nagy áttörés elsősorban a beszédfelismerésben rejlik, oda kell eljutnunk, hogy természetes legyen az, hogy okoseszközeinkkel beszélgetünk, anélkül adunk utasításokat, hogy elő kellene vennünk a mobilunkat vagy más készüléket.

Túlzottan a felhőre vagyunk utalva

Wozniak aggodalmát fejezte ki a felhő kapcsán. Úgy véli, egyáltalán nem rossz találmány, de túlságosan is rá vagyunk utalva. Ma már rengeteg eszköz a felhőbe továbbítja és ott is tárolja adatainkat, és nincsenek megfelelő biztosítékok arra nézve, hogy ezek az adatok nem veszhetnek el. Wozniak elsősorban azt hangsúlyozta, hogy nem szabad teljesen ráutalnunk magunkat a felhőre, mindig lennie kell egy olyan B-tervnek, ami akkor is működik, ha a felhő elérhetetlen. "Én például mindig tartok a telefonomon olyan navigációs appokat, amelyek offline is képesek működni".

A felhő buktatóiról beszélt korábban a MySQL alapítója, Michael "Monty" Widenius is: ő elsősorban attól óvott, hogy személyes adatainkat a felhőben tároljuk. Annak kockázata miatt, hogy az adatok rossz kezekbe kerülnek - gondolva itt elsősorban a megfigyelésre, adatlopásra - a személyes adatokat még inkább a felhőn kívül érdemes tárolnunk, mondta.

A cikk a Netmasters jóvoltával, és támogatásával jött létre. Köszönjük!