Windowson és Macen is futnak az androidos appok

google arc welder app windows mac bővítmény chrome
A túlélés kulcsa a reszponzív weboldal
Vágólapra másolva!
A Google legújabb programjával bárki kipróbálhatja androidos alkalmazásait asztali gépeken is.
Vágólapra másolva!

A Google közzétett egy új bővítmény böngészőjéhez, amellyel androidos alkalmazásokat tudunk futtatni Windows, Mac OS, Linux vagy Chrome OS operációs rendszeren is. A bővítményt április elsején tették közzé, célja, hogy biztosítsa az átmenetet a mobilfelület és az asztali számítógépek között.

Az App Runtime for Chrome (ARC) projektet nem most indította a Google, az szeptember óta elérhető volt fejlesztőknek, de csak a cég saját rendszere, a Chrome OS alatt, ahogy a Google Play szolgáltatások sem működtek benne.

Twitter app fut a PC-n

Az ARC Welder bővítmény persze még fejlesztés alatt áll, a béta verzió érhető el, de az Ars Technica tesztjei alapján a jelenleg elérhető pár alkalmazás remekül futott mindegyik operációs rendszeren. Pár kattintással fel tudták telepíteni a Twitter androidos appját Windowsra. Ugyanakkor a Play szolgáltatások még nem működnek megfelelően, ha például appon belüli fizetés van, akkor az androidos alkalmazás vagy el sem indul, vagy összeomlik.

A mostani döntés két szempontból is hatalmas előrelépés: egyrészt minden fontosabb operációs rendszeren elérhetővé vált a bővítmény, másrészt lehetőséget adtak a fejlesztőknek, hogy saját mobilalkalmazásaik ne csak egy androidos telefonon és táblagépen, de akár egy laptopon vagy PC-n is fussanak.

A fejlesztők játékszere

Ahhoz, hogy egy alkalmazást futtassunk az ARC Welderrel, szükségünk van az adott applikációra .apk fájlkiterjesztésben, melyre a Google jelenleg még nem biztosít hivatalosan lehetőséget (hiszen számítógépre eleve nem tölthetjük le az alkalmazásokat a Google Play áruházból).

Eddig csak Chrome OS-en lehetett tesztelni az appokat Forrás: Google

Vagyis a program elméletben továbbra is csak a fejlesztőknek szól, az interneten azonban számos weboldal található, ahonnan .apk fájlokat lehet letölteni, így bárki szabadon kipróbálhatja, hogyan működne androidos alkalmazása Windowson.

Érdekes módon a program nem a legújabb Androidon mobilszoftvert futtatja, hanem a korábbi 4.4-es verziót.

Olyan, mint a Windows 10

Nem csoda, hogy erősített cross-platformos tervein a Google, miután hasonló tervei vannak a Microsoftnak is. A Windows 10 ugyanis nem csak PC-n, de táblagépen, telefonon és konzolon is fut majd. Az új operációs rendszer tesztverziói már asztali gépre és bizonyos mobilokra is megjelentek, a Microsoft közlése szerint több mint 1,7 millióan kipróbálták már. A végleges verzió vélhetően ősszel jelenik meg.