Meghekkeltek egy drónt, hogy elbírja a 4K/1000fps csúcskamerát

drón 4k 1000fps
Vágólapra másolva!
Hatalmas felbontású, szuperlassított reklámfilm készült, de még kevesen tudják lejátszani azt. Ez a világ első ultra-HD drónfelvétele.
Vágólapra másolva!

Az ultra-HD felbontást rögzítő kamerák és a komolyabb drónok ma még külön-külön is csak keveseknek adatnak meg, hiszen mindkét technológia egy vagyonba kerül. Ez mégsem akadályozta meg a drónfilmezéssel foglalkozó Brain Farm csapatát abban, hogy keresztezzék a kettőt.

Elképesztő légifelvétel készült Forrás: Brain Farm

A cég - amely egyebek közt a Nike-nak és a Mercedesnek forgatott - megjelenése óta fel szerette volna küldeni a levegőbe a szuperlassított felvételek készítésére alkalmas Phantom Flex4K kamerát. Nem csoda, a monstrum másodpercenként 1000 képkockát rögzít 4K felbontás mellett. Összehasonlításképp a mozifilmeknél ez a szám 25 képkocka/másodperc, tévéműsoroknál pedig 60 képkocka/másodperc.

Túl nehéz volt a kamera

Ezzel csak egyetlen gond volt, a 100 ezer dolláros (27,5 millió forintos) gép objektívvel együtt összesen több mint 6 kilogrammot nyom, ez pedig a legtöbb drón kapacitását meghaladja. A svéd dróngyártóval, az Intuitive Aeriallal közösen 40 százalékkal növelték meg a Aerigon csúcsdrón teherbírását, hogy az fel tudja emelni a teljesen felszerelt, 13 kilós kamerát is.

A forgatás előtt a csapat úgy nyilatkozott:

"Vagy ez lesz minden idők legprofibb drónforgatása, vagy egy negyedmilliós baleset."

Az eredmény magáért beszél: azonban hiába állítjuk át a lejátszót megfelelő felbontásra, a legtöbb otthoni számítógép még nem lesz képes lejátszani azt.