Az új kiberfegyver levadássza, aki kibújna a cenzúra alól

Vágólapra másolva!
Aki talált alternatív megoldást a blokkolt tartalmak eléréséhez Kínában, most azokat is levadássza a kormány új kiberfegyvere.
Vágólapra másolva!

Kínának új kiberfegyvere van, amely a Kínai Nagyágyú néven híresült el. Az informatikai eszköz használatával akár külföldi számítógépeket is meg tudnak fertőzni vírusokkal, és túlterheléses támadást tudnak intézni bármely honlap ellen a világhálón - áll a Citizen Lab, torontói intézet tanulmányában.

A kínai kormány így nem csak blokkolni tudja a nem kívánatosnak ítélt tartalmak megjelenítését, hanem egyenesen az adott internetes oldal összeomlását tudja előidézni egy túlterheléses támadással (DDoS).

A zombigépeket vetik be

A Nagyágyú ugyanis felkutatja az internetre kapcsolódó, sebezhető számítógépeket, s ha talál egyet, feltelepít rá egy rejtett támadóprogramot, amitől a megtámadott gép irányíthatóvá válik egy másik számítógépről (botnet). Amint megvan a célpont, például egy kínai vezetőről kritikusan vélekedő hírportál, a központi gép utasítást ad az addig csendesen alvó, fertőzött zombigépeknek, hogy kezdjenek el kapcsolódni a hírportált üzemeltető szerverre. Mivel túl sok kérés érkezik be egyszerre, a rendszer először megbénul, végső esetben pedig összeomlik.

Blokkolás és ellehetetlenítés

A Nagyágyú márciusban már két rekordnagyságú támadást indított. Így például az új kiberfegyvernek köszönhető, hogy március végén hatalmas nyomás alá került a Greatfire, amely abban segíti a kínai felhasználókat, hogyan tudnak hozzáférni a blokkolt, cenzúrázott tartalmakhoz. Mint írták, a forgalom 2500-szerese volt a normál terheltségnek, óránként 2,6 milliárd kérés érkezett az oldalra.

Az új fegyver állítólag új, még kevésbé ismert technikai megoldásokat alkalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a program megfertőzzön bármilyen számítógépet a világon, amennyiben az kínai szerverekkel kommunikál.

Túl sokan kerülték meg

A cenzúrát biztosító Nagy Tűzfal után csak idő kérdése volt, hogy egy Nagyágyút is bevessen Kína. A 640 millió kínai internetező közül ugyanis egyre többen tudták - különböző eszközökkel - megkerülni a tűzfalat, a kommunista vezetés ezért úgy ítélte meg, ideje a védekezést egy új szintre helyezni.