Megveszi a Nokia az Alcatel-Lucent távközlésiberendezés-gyártót

nokia mobil logo telefon
Vágólapra másolva!
A finn Nokia Corp. távközlési berendezésgyártó vállalat bejelentette, hogy megállapodott francia konkurense, az Alcatel-Lucent SA megvásárlásáról.
Vágólapra másolva!

A megállapodás a francia kormány támogatásával hónapok óta zajló tárgyalások végére tett pontot. A két cég vezérigazgatója kedd délután tárgyalt Francois Hollande francia államfővel.

A két vállalat igazgatótanácsa által már jóváhagyott felvásárlás keretében a Nokia minden Alcatel-Lucent részvényt 0,55 új kibocsátású Nokia-részvényre cserél be, ami végeredményben azt jelenti, hogy az egyesülő vállalatban az Alcatel-Lucent részvényesek tulajdonhányada 33,5 százalék lesz.

A francia cég piaci tőkeértékét 15,6 milliárd euróra árazza a felvásárlási ügylet, amit várhatóan a jövő év első felében zárnak le.

A Nokia továbbra is Finnországban marad Forrás: AFP/Marja Airio

Maradnak Finnországban

A felvásárlás után a Nokia továbbra is Finnországban székel majd a jelenlegi elnök és vezérigazgató irányítása alatt. Az egyesülő vállalat fenntartja erős kutatóbázisait Franciaországban, és a közös cég alelnökét az Alcatel-Lucent adja.

A helsinki értéktőzsdén a Nokia árfolyama 3,3 százalék pluszban indított szerdán, Stockholmban az Ericsson 3,2 százalékkal gyengüléssel, Párizsban az Alcatel-Lucent 8,3 százalékos eséssel kezdett.

Az egyesülő két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben, az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt, a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd euró.

A részvényeseknek is rá kell bólintani

Az Infonetics piackutató cég adatai szerint a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán, míg az Ericsson 30 százalékkal, a Huawei 20 százalékkal, a kínai ZTE 11 százalékkal, az Alcatel pedig 10 százalékkal.

A tervet még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadniuk. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését.