A magyarokat támadó orosz hackerek újra lecsaptak

torrent letöltés hacker támadás kiber védelem biztonság
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A korábban Magyarországot is célzó orosz hackercsoport ismét támadásba lendült egy meg nem nevezett külföldi szervezet ellen. A Windows sérülékenységet használták ki.
Vágólapra másolva!

Orosz hackerek csaptak le egy meg nem nevezett külföldi szervezetre a Microsoft Windows és az Adobe Flash egy korábban nem ismert, sérülékeny pontját kihasználva. A FireEye biztonságtechnikai cég által APT28 kódnéven jegyzett csoport már a NATO-t, illetve Lengyelország és Magyarország kormányát is célba vette korábban.

A mostani támadások április 13-án kezdődtek a FireEye adatai szerint. A CIA befektetési szárnya, az In-Q-Tel által támogatott cég közölte, az Adobe múlt héten tőlük függetlenül kiadta a szükséges biztonsági frissítést, a Microsoft pedig dolgozik a hiba javításán.

Ki tárgyal szankciókról?

A Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy egy olyan külföldi ügynökség esett áldozatául a hackereknek, amely éppen az Egyesült Államokkal áll tárgyalásban bizonyos szankciók kapcsán. Ugyanakkor a támadást kivédték, mielőtt az oroszok hozzájutottak volna ezen adatokhoz.

Ez akár utalhat Iránra is, hiszen a Nyugat és a perzsa állam alig három hete írták alá a teheráni atomprogramról szóló keretegyezményt, amelyet június 30-ig véglegesítenének. Ennek értelmében enyhítenének az Irán ellen elrendelt gazdasági szankciókon, cserébe Teherán ellenőrizhetően békés céllal folytatná atomprogramját.

Obama nem hagyja szó nélkül

Az oroszok mindenesetre számíthatnak válaszlépésre. Az Obama-adminisztráció keményen fellép az amerikai magán- és közintézményeket támadó országokkal szemben, ez pedig a többi országot is hasonló lépésekre sarkallja. A Sony Pictures stúdiót levadászó Észak-Korea ellen például újabb szankciókat vezetett be Washington.