Az FBI figyelmeztette a légitársaságokat

Easyjet, Wizzair, Ryanair fapados
Ferihegy
Budapest, 2008. szeptember 23. A Ferihegy I. repülőtéren parkoló fapados légitársaságok - EasyJet, Wizzair és Ryanair - repülőgépei. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A hekkerek miatt hívta fel a légitársaságok figyelmét a wifi veszélyeire az FBI és a TSA.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztette a légitársaságokat a vezeték nélküli hálózatok veszélyeiről az FBI és a TSA, jelentette a Wired. A felhívásban arra kérték a légitársaságok dolgozóit, figyeljenek oda az utasoknál lévő elektronikai eszközökre, és jelentsenek mindenféle gyanús viselkedést, például ismeretlen típusú kábelek használatát, vagy ha valaki illetéktelenül próbál hozzáférni a repülőgép saját hálózatához.

Ugyanakkor hozzátették, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy wifi hálózaton keresztül hekkerek képesek lennének a repülőgép bármely rendszerének feltörésére. A vezeték nélkül hálózatok használata még csak nemrég óta engedélyezett a repülők nagy részén, Európában tavaly szeptember óta a légitársaságra van bízva, engedélyezi-e az elektromos készülékek és azok hálózatainak használatát.

Viccnek szánta, az FBI lekapcsolta

A figyelmeztetést egy múlt heti eset váltotta ki, amikor az amerikai Chris Roberts egy Boeing utasszállító gépen ülve a repülő biztonsági rendszerének hekkelésével viccelődött. Az FBI nem értékelte a poént, Robertset egyből a leszállást követően kikérdezték, elektromos eszközeit pedig elkobozták.

Az eset iróniája, hogy a férfi maga is biztonsági szakértő, és már többször hívta fel a figyelmet a repülőgépek biztonsági rendszerének gyengeségeire, és a Twitter üzenet küldésének napján is épp ezekről készült tájékoztatást tartani a rendőrségnek.