Pisztolyt nyomtattak egy bűnöző tiszteletére

3d nyomtatás fegyver pisztoly fém
Vágólapra másolva!
Imura Jositomo egy japán fiatalember, akit illegális fegyverkészítés miatt tartóztattak le. Nevét mostantól egy házi készítésű, 3D-nyomtatott pisztoly őrzi.
Vágólapra másolva!

Pisztolyt nyomtattak Imura Jositomo tiszteletére: ő az a japán fiatalember, akit a világon elsőként tartóztattak le éles lőfegyver illegális nyomtatása miatt. Japánban komoly előírások vannak arra nézve, hogy ki és milyen módszerekkel készíthet lőfegyvert.

Imura ezeket egyáltalán nem tartotta be, sőt, állítása szerint azt sem tudta, hogy a szóban forgó szabályok a nyomtatott fegyverekre is vonatkoznak. A téma rajongói ennek ellenére nagyra tartják a 28 éves férfit: egyikük még egy saját maga által tervezett és nyomtatott pisztolyt is elnevezett róla.

A tudomány nevében

Az Imura Pistol v2.0-t egy magát WarFairynek nevező fegyverrajongó készítette, aki szerint ez az egész csak hobbi, és nem kellene olyan komolyan venni, hogy embereket tartóztassanak le miatta.

"Sőt nem is azért nyomtatjuk őket, hogy lássuk, ahogy valakinek baja esik. Hanem azért, hogy megtudjuk, hol vannak az általunk használt anyagok és gépek határai, mi működhet hosszútávon és mi nem" – írta WarFaiey egy szakmai fórumon. "Azt nem tudom befolyásolni, hogy az emberek félnek-e attól, amivel foglalkozom vagy sem. Ha egy ország vagy állam úgy dönt, hogy a hobbim törvénytelen, hát legyen."

Az Imura Pistol v2.0-t ugyan csak tudományos és technikai kíváncsiság ihlette, mégis nagy port kavartak vele, politikai szószólók vagy újságírók kereszttüzébe került létrehozója.

Még sosem lőttek vele

Az Imura Pistol v2.0-t még sosem sütötték el, de elméletileg 22-es kaliberűnek számít. Ilyen fegyvert használnak célba lövéshez és kisebb állatok elejtéséhez. Amennyiben működőképes, úgy emberek megsebesítésére is alkalmas a pisztoly.

A 3D nyomtatás szakértői azonban mindenkit óva intenek a lőfegyverek nyomtatásától, mert azok sok esetben

az első elsütés pillanatában szétrobbannak.