Állatnak nézi az embert az intelligens gép

képfelismerő
Ezt az aranyos kínai kisfiút egyszerűen a méhlepényesek osztályába sorolta.
Vágólapra másolva!
Wolfram megmondja egy fotóról, hogy mit is ábrázol: legyen az egy személy, vagy tárgy. A mesterséges intelligenciát használó képfelismerőt végre bárki kipróbálhatja.
Vágólapra másolva!

Felismeri a feltöltött képeken látható dolgokat Wolfram, egy mesterséges intelligenciával operáló kísérleti weboldal. A felhasználónak csak annyi a dolga, hogy "behúzza" a kívánt képet a megadott helyre, majd kivárja, hogy a portál motorja elemezze és azonosítsa, mit ábrázol az adott anyag.

Az algoritmus első körben a különböző pixelek fényerejét és színeit elemzi ki, a világos és sötét árnyalatokat veti össze, így választja el az adott személyt vagy objektumot a háttértől, majd a tartalom alapján megpróbál rájönni, mit (vagy kit) is ábrázol a kép.

Az ember is csak emlős

A rendszer már most is viszonylag pontos, a nem túl összetett, egy-egy objektumot ábrázoló fotókat pillanatok alatt azonosítani tudja. Néha azonban vicces tévedésekkel szórakoztatja a felhasználókat, jómagam például

egy személyes fotót feltöltve tudtam meg, hogy nem személy, hanem "emlős" vagyok.

Mondjuk ez sem tévedés.

Ennél már kevésbé megmagyarázható hiba, hogy egy macskáról készült képet kutyának nézett az oldal, valamint egy alma fotóját sem tudta felismerni.

- írta Stephen Wolfram blogbejegyzésében.

Ezt az aranyos kínai kisfiút egyszerűen a méhlepényesek osztályába sorolta. Forrás: Origo

A rendszer azonban még nem végleges: a felhasználók a találat pontosságát értékelve adhatnak visszajelzést a fejlesztőknek, akik aztán a kapott információk alapján finomhangolják Wolframot. Az oldalt egyébként több millió kép beolvasásával és azonosításával edzették a programozók, így érték el a jelenlegi állapotot.

Wolframot használhatjuk mi is

A szoftvert PC-n és mobilon is tudjuk használni, gyakorlatilag megspórolja nekünk azt a keresgélést és kutatást, amit mi magunk is megtennénk, ha egy személyt vagy helyszínt akarunk beazonosítani. A mesterséges intelligenciával felturbózott képkeresőkben hatalmas lehetőség van, Wolfram forráskódját éppen ezért megosztották a publikummal, így azt bármilyen programnál vagy mobilapplikációnál beágyazhatjuk, felhasználhatjuk.