Láthatatlan szuperegyenruhát fejleszt Amerika

katona egyenruha hadsereg rejtőzködés camouflage
Egy ukrán mesterlövész készül szolgálatra Donyeckben
Vágólapra másolva!
Minden haderő, és talán minden gyerek kedvenc álmát szeretné megvalósítani a Pentagon: a környezetbe automatikusan beleolvadó egyenruhát. Szuperhőssé alakulnak a jövő katonái?
Vágólapra másolva!

A hadsereg most megjelent kutatási pályázatában egy olyan rejtőzködést segítő technológia kialakítását várják a jelentkezőktől, mely sokféle környezetben használva biztosítaná a lövészkatonák elrejtését. Mindezt lehetőleg úgy, hogy az új ruházat működés közben ne igényeljen energiát. Nem lesz egyszerű feladat.

Rejtőzködj hóban és homokban!

Az amerikai hadseregben (is) használt egyenruhák alapvető feladata, hogy a katona minél nehezebben legyen látható, azaz minél közelebbről és nehezebben lehessen csak észrevenni - ehhez a mintákkal és a színekkel játszanak.

Az irániak minden helyszínre felkészültek Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Azt könnyű belátni, hogy egészen más mintázatot és színeket igényel a városi harc, Afganisztán, Putyin új kedvence, az Északi-sark vagy a német Fulda-szoros. Bár nincs az amerikai hadsereg minden egyes katonájának minden lehetséges hadszíntérnek megfelelő egyenruhája, még így is komoly anyagi terhet jelent a különböző változatok legyártása, és tárolása.

A 2000-es években sokan a digitális - számítógéppel tervezett, eltérő színű és elhelyezésű négyszögekből álló - rejtőmintázatban látták a megoldást, de Afganisztán megmutatta, nem működik.

A jövő katonái a kaméleonok

A hadvezetés azt szeretné, ha a jövő amerikai lövészkatonájaként elképzelt, a Future Modular Force Soldier (FMFS) programnak megfelelően felszerelt harcos egy olyan, kis tömegű, könnyen viselhető adaptív egyenruhát kapjon, amely képes a környezethez alkalmazkodni - mint a kaméleonok.

Az egyenruha folyamatosan "fürkészné" viselőjének környezetét,

eszerint pedig automatikusan változtatná a színeket és a mintázatokat. Mintha William Gibson zseniális regénye, a Neurománc elevenedne meg a szemünk előtt.

A milliódolláros ruha

A feladatra már több elképzelés is született, sajnos egyik sem bizonyult életképesnek. Az olyan megoldások - mint a környezet képének valós időben történő kivetítése egy speciális anyagból készült ruházatra, vagy amikor maga a hajlékony LED-alapú ruha sugározza a környezet képét - egyrészt nagyon drágák lennének, másrészt rengeteg energiát, integrált számítógépet, bonyolult vizuális rendszereket igényelne.

Egy ukrán mesterlövész készül szolgálatra Donyeckben Forrás: AFP/Oleksandr Ratushniak

Szintén méregdrága volta buktatta meg azt a metaanyagokra épülő megoldást, melynek során a speciális, a környezetben elő nem forduló anyagok a fény útját manipulálva "rejtették el" a ruházat viselőjét. Az ehhez szükséges anyagok gyártása egyszerre nagyon lassú, és követel dollármilliókat.

Mindent elvisel majd a lepel?

A most kiírt programban a pályázóknak egy olyan, viselhető technológiát kell kifejleszteniük, amely a katona teljes felületén, változó fényviszonyok mellett is biztosítja a környezetbe olvadást. A cél, hogy a technológiát a felszerelésbe tudják integrálni, s jó lenne, ha külső energiaforrásra se lenne szükség. Ha mégis kell hozzá akkumulátor, akkor is legalább 4 órát kell bírnia töltés nélkül eszköznek, súlya pedig nem lehet 907 grammnál több.

Felveszik pozíciójukat a szaúd-arábiai lövészek az iraki határnál Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A rejtőruházatnak sivatagi, hegyvidéki, városi, erdei és dzsungel környezetben, 0 Celsius fok alatti, 35 Celsius fok feletti hőmérsékletben, csapadékos időben, párás környezetben és erős szélben is működnie kell. A köd, a füst, és a por sem lehet akadály.

Legyen strapabíró és olcsó

A technológiát a gyarkolatban is letesztelik: 10 prototípussal kipróbálják, hogy viselkedik a fejlesztés a lövészkatonák kevésbé kifinomult mindennapjaiban. A csodaruhának strapabírónak, szakadás- és kopásállónak, mosásállónak is kell lennie, a hadműveleti területen ugyanis nem kímélik a felszerelést. Ha minden próbát kiáll a ruha, jöhet a sorozatgyártás megtervezése és elindítása - odáig azonban hosszú út vezet.

A fülöp-szigeteki katonának nincs könnyű dolga a fehér homokban Forrás: AFP/Ritchie B. Tongo

Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy nem csak jól működő, de megfizethető áru terméket vár a hadsereg. Bár több százezer embernek elégséges új felszerelésre van szükség, a folyamatosan visszanyesett amerikai védelmi költségvetés nem viselne el egy milliós árcédulát.

Némi rosszindulattal megjegyzendő: meg kell várni, míg Kínába "kiszivárog" a kutatási anyag, s piacra is kerül az elérhető árú, és működő változat...