A jövő szövőszéke 3D-s bugyit nyomtatna

3d nyomtatás ruha electroloom
Vágólapra másolva!
Újabb területen bizonyulhat a jövő útjának a 3D-nyomtatás. A ruhaipar forradalma a Kickstarteren múlik.
Vágólapra másolva!

Forradalmasítaná a ruhakészítést az Electroloom nevű készülék, már ha a támogatók is úgy akarják, és összejön a feltalálói által kért 50 ezer dollár (kb 13 millió forint) a Kickstarteren. A berendezés lényege, hogy elektromossággal folyékony műanyagot alakít vékony szálakká, melyekből felépít egy rugalmas, könnyed, viselhető anyagot. Az így „képződő” ruha alakja attól függ, hogy milyen szilárd formára „permetezi” rá a masina.

Bár ezek a szálak műanyagból vannak, az Electroloom alkotói szerint annyira aprók és vékonyak, hogy hagyják szellőzni az emberi bőrt, azaz nem érzi úgy a frissen nyomtatott ruha viselője, hogy egy szaunában ücsörög.

Kicsiben kezdik

Az Electroloom egyelőre csak egyszerű ruhák nyomtatására képes, úgy mint toppok, ujjatlan pólók vagy egyberuhák, melyeket aztán utólag kell feldíszíteni, hogy ne idézzék egy orvos köpenyét. Ahhoz, hogy egy nap összetettebb öltözékeket készíthessen a berendezés, még sok-sok év fejlesztésre van szükség.

A mostani, korai prototípus másfél év munka eredménye.

A Kickstarter-kampány támogatói 30 dollárért egy egyszerű anyagmintát, 100 dollárért ujjatlan felsőt vagy szoknyát kaphatnak. Maga a gép azonban alfafázisban sem épp olcsó: a 2016 márciusában érkező első verzió 4500 dollárba (1,2 millió forinba) kerül.