Obamáért kiáltanak a legnagyobb techcégek

Obama
US President Barack Obama laughs during a private audience with Pope Francis on March 27, 2014 at the Vatican. The meeting at the Vatican comes as a welcome rest-stop for Obama during a six-day European tour dominated by the crisis over Crimea, and the US leader will doubtless be hoping some of the pope's overwhelming popularity will rub off on him. AFP PHOTO POOL / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Az Apple és a Google is az Egyesült Államok elnökének segítségét kéri a titkos adatok tiszteletben tartása miatt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb techcégek, köztük az Apple és a Google egy levélben arra kérik Barack Obama amerikai elnököt, hogy utasítson vissza minden olyan törvénytervezetet, ami titkosított mobiladatokat tenne hozzáférhetővé a nyomozati szervek számára.

– olvasható a levélben, melyet több mint 140 különböző vállalat, biztonsági szakértő és civil szervezet írt alá, köztük Richard A. Clarke, George W. Bush volt elnök kiberbiztonsági tanácsadója.

A biztonság a legfontosabb

"Nincs kétség afelől, hogy fontos a személyes adatok védelme, de fontos az ártatlan életek megóvása is" – mondta tavaly ősszel James Comey, az FBI igazgatója, akit felháborított, hogy az Apple és a Google a teljesen feltörhetetlen titkosítást tűzte ki céljául, hogy

így védje a felhasználók személyes adatait.

A FBI és az Igazságügyi Minisztérium munkatársai úgy vélik, a titkosítás járható út, de csak abban az esetben, ha a nyomozati szervek szükség esetén meg tudják kerülni azt. Ez azonban a szóban forgó levelet megfogalmazó cégek szerint megoldhatatlan és felelőtlen dolog.

„A kormánynak támogatnia kellene a megfelelő titkosítási sztenderdek elterjedését, nem pedig aláaknáznia azt” – olvasható a levélben, amit az Obama kabinet mindezidáig nem kommentált.