A közösségi média sztárja lett a Star Trek ruhás űrhajósnő

Vágólapra másolva!
Az internet sztárja lett az első olasz űrhajósnő, aki Star Trek ruhában szelfizett egy speciális kávés csészével. Samantha Cristoforetti a magyaroknak is üzent már, nem is egyszer!
Vágólapra másolva!

Samantha Cristoforetti, első olasz űrhajósnő az internet új sztárja. Nem szokatlan, ha a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauta felhívja magára a figyelmet, Cristoforetti azonban a szokottnál is nagyobb felhajtást keltett. Közel félmillióan lájkolták már Facebook-oldalát, Twitteren pedig még ennél is több követőre tett már szert.

Az asztronauta köszönése szinte már védjeggyé vált, ahogy angolul és legtöbbször olaszul jó éjszakát kíván a világűrből egy frissen készített fotó kíséretében. Természetesen előnyben részesíti hazáját, de az utóbbi pár hétben Bernről, Indonéziáról, Brazíliavárosról, Madridról, és az éjszakai Münchenről is készített már űrfotót.

Élve kivételes lehetőségével, hogy az űrből tud jó minőségű, látványos felvételeket készíteni: időjárási jelenségeket és gyönyörűbbnél gyönyörűbb tájakat kap lencsevégre. Május 5-én például négy tó képét osztotta meg, az egyik maga a magyar tenger, a Balaton volt. Korábban is üzent már a magyaroknak: "Hello, Magyarország! A Balaton és a Duna között van a Pannonhalmi Apátság, amely része a világörökségnek."

Így tusolnak az űrhajósok

Fotói mellett videóival is tarol az olasz űrhajósnő, bemutatja például hogy telnek a mindennapjai a Nemzetközi Űrállomáson. A súlytalanság állapotában szinte minden kihívásnak számít, ami a Földön teljesen természetesen.

Megtudhatjuk például, hogy tusoláskor az űrhajósok fémszínű tasakokból vesznek vizet, amelyet az űrállomáson géles állagúnak hat és jól tapad a bőrhöz. Mivel a hagyományos hajmosás - főként az öblítés miatt - kissé problémás lenne, így az ISS asztronautái száraz sampont használnak. A körömvágáshoz nincs szükség speciális eszközökre, de a levágott körömdarabok szétrepülését megakadályozandó az űrhajósoknak célszerű a falba épített elszívó előtt tenni a dolgukat.

Hogy mindenki kíváncsiságát kielégítse, Cristoforetti egyik videójában azt is megmutatta, hogy hol és hogyan végzik kis és nagy dolgukat az űrhajósok:

A szelfi tette igazán híressé

Samantha Cristoforetti mégsem emiatt lopta be magát az internetezők (és a kockák) szívébe. Star Trek egyenruhában pózolt egy szelfihez, amint egy speciális, zéró gravitációs csészéből kortyolta az első űrben főzött kávét. A sorozat híres mondatát idézte:

Cristoforetti eredetileg május közepén tért volna vissza a Földre, a NASA azonban a Progressz orosz teherűrhajó balesete miatt június elejére halasztotta a hazautat.