Alzheimer-kórhoz vezethet a videojáték

gta V 5 videojáték nyugdíjas
Vágólapra másolva!
A videojátékozás csökkentheti az agy szürkeállományát, és olyan betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti, mint az Alzheimer-kór.
Vágólapra másolva!

A videojátékosoknak sokkal hatékonyabbak a vizuális érzékeik, mint az átlagembernek, mutatták ki a Montreali Egyetem és a McGill Egyetem kutatói.

A játékosok ugyanakkor navigációs stratégiájuk során inkább támaszkodnak az agytörzs jutalmazási rendszerére, mint a térbeli tájékozódásban, valamint az összetett információk és események memorizálásában szerepet játszó hippokampuszra.

Korábbi kutatások szerint azoknak az embereknek, akik az agy jutalmazási rendszerére támaszkodnak a navigációs stratégiájukban, kisebb a szürkeállományuk, és a hippokampuszban is

alacsonyabb a funkcionális agytevékenységük.

10 ezer órát játszanak

A videojátékosok hetente világszerte hárommilliárd órát töltenek a képernyő előtt. Becslések szerint egy átlagos fiatal több mint 10 ezer órát tölt el videojátékkal, mire 21 éves lesz.

Az intenzív videojáték hatásait még csak most kezdik megismerni tudományosan a szakemberek

olvasható a brit tudományos akadémia "Proceedings of the Royal Society B" című folyóiratában közzétett tanulmányban.

A kutatók szerint egy áltagjátékos 10 ezer órát játszik 21 éves koráig. Forrás: Origo

A kutatók olyan felnőtt játékosokat teszteltek, akik hetente legalább hat órát töltenek videojátékkal. A 26 játékos eredményeit összevetették 33 olyan emberével, akik nem játszanak videojátékot.

Agyhullámaikat és szemmozgásaikat figyelték

és rögzítették játék közben.

Az eredmények szerint a játékosok esetében kétszer nagyobb (80,76 százalék) volt az esélye annak, hogy a jutalmazási rendszert használták, mint a nem-játékosok csoportjánál (42,40 százalék). Utóbbiak az agy hippokampuszára támaszkodtak.

Olyan, mint a drog

A caudate nucleus az agy jutalmazási rendszere, melyről korábbi tanulmányok kimutatták, hogy kapcsolatban van az alkohol- és drogfüggőséggel.

"Már több mint egy évtizede a kutatók megállapították, hogy a videojátékosoknak hatékonyabb a vizuális megfigyelési képességei, tanulmányunk ezt megerősítette. Ugyanakkor azt is kimutattuk, hogy a

játékosok jobban támaszkodnak a jutalmazási rendszerre

- hangsúlyozta Gregory West, a kutatócsoport vezetője.

Növeli az Alzheimer-kór kockázatát

Ez azt jelenti, hogy akik sok időt töltenek videojtáékkal, csökkenhet a hippokampusz integritása, ami növeli a neurológiai rendellenességek - mint az Alzheimer-kór - kockázatát.

Mivel a korábbi kutatások kimutatták, hogy a videojátékoknak jótékony hatása van a figyelemre, sőt, bizonyos eredmények szerint magát a szürkeállományt is növeli, a szakemberek szerint fontos, hogy a jövőben kutatások megerősítsék azt, hogy a játékok nem károsítják a hippokampuszt.