A lehallgatásra tette le voksát Amerika

barack obama mobil lehallgatás
US President Barack Obama talks on a fan's mobile phone after delivering a speech to crowds of people during a public rally at College Green in Dublin, Ireland, on May 23, 2011. US President Barack Obama landed in Ireland May 23, 2011 for a visit celebrating his ancestral roots, kicking off a four-nation European tour. AFP PHOTO/ CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
Megbukott a Freedom Act az amerikai szenátusban. Ez a törvény gátolná meg, hogy Amerikai továbbra is lehallgathassa emberek millióit.
Vágólapra másolva!

A Szenátus leszavazta azt a törvénytervezetet, amely korlátozná, hogy a nemzetbiztonsági szervek titokban több millió amerikai állampolgár telefonbeszélgetéséhez és személyes adatához férjenek hozzá. A szenátusi többséget vezető Mitch McConnell szenátor ugyan elérte, hogy május 31-én még egyszer napirendre kerüljön a Freedom Act tervezete, ha azonban akkor sem szavazzák meg, nem lesz belőle törvény.

Folyton bővül az adatbázis

Edward Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori munkatársa 2013-ban leplezte le bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával, hogy a hivatal titokban hatalmas adatbázist épített fel amerikai és külföldi személyek telefonbeszélgetéseiből. Barack Obama elnök a botrány kirobbanása után elrendelte, hogy a szóban forgó adatbázisban csak engedéllyel lehessen kutatni,

a gyűjteményt azonban háromhavonta újabb adatokkal bővítik.

Az említett adatbázis minden olyan személyt potenciális nyomozati célpontként tart nyilván, aki valaha kapcsolatba lépett egy lehallgatott gyanúsítottal. Akár egy e-mail is elég ahhoz, hogy valaki az állami szervek látóterébe kerüljön, szinte végtelen megfigyelési hálót hozva így létre - derült ki egy friss igazságügyi minisztériumi jelentésből.

Ellene vagy mellette?

A most leszavazott Freedom Act a 9/11-es terrortámadás után életbe lépett hazafias törvény (Patriot Act) júniusban elévülő 215. cikkelyét módosította volna, hogy a titkosszolgálatok csak bizonyos esetekben kérhessenek ki privát információkat a telekommunikációs vállalatoktól. Ezzel gyakorlatilag véget vetne az adatbázis folyamatos bővítésének.

Kérdés, így mi lesz a lehallgatásokat és adatgyűjtést lehetővé cikkellyel, amely nyáron hatályát veszti. A szenátorok és kongresszusi képviselők döntésére vélhetően befolyással lesz az is, hogy

az ügynökségen belül is kétségbe vonják a tömeges adatgyűjtés hatékonyságát.

Az említett 215. cikkelyt persze így is sokan támogatják. "Elég, ha csak egyszer sikert aratunk vele, és máris felbecsülhetetlen értéke lesz a programnak. Megelőzhetünk egy újabb 9/11-et" – mondta Michael Morell egykori CIA igazgatóhelyettes.