A Google már megint mindent jobban tud

android m 6.0
Vágólapra másolva!
Megtartotta idei fejlesztői konferenciáját a Google. Ahogy az várható volt, a legnagyobb figyelmet az új Android és a kereső fejlődése kapta, de bemutatkozott az önálló Google képmegosztó is.
Vágólapra másolva!

A konferencia egy laza Pong bajnokság és egy több perces animált visszaszámlálás után szokásos módon a számokkal indított: már 4000-féle készülék használja a Google mobilrendszerét,

tavaly tízből nyolc telefon Androiddal érkezett.

Terjeszkedik az Android Auto is, 2016-ban már 25 autógyár fogja támogatni, a Volkswagen összes érkező autójába beépítik a rendszert.

A Google büszke a tévés támogatására is: 17 millió eladott Chromecastnél tartanak, és bejelentették, hogy az eddig Apple exkluzív HBO Now mostantól Chromecasten és Android TV-n is elérhetővé vált.

A Google mindenben az Apple-t másolja

Ahogy várható volt, bemutatkozott a 6.0-s Android szoftver, az Android M is: az M mától elérhető fejlesztők számára, és még idén érkezik a nagyközönség számára is

A szoftver a korábbi információkhoz hűen tartalmazni fogja a Google saját ujjlenyomatolvasó rendszerét: az ujjunkat használva feloldhatjuk a kijelzőt, helyettesíthetjük a jelszavakat, illetve

az Android Pay-en keresztül a bankkártyás fizetést is intézhetjük így.

Az Android Pay más alkalmazások megnyitása nélkül is képes a biztonságos és kényelmes fizetésre, ráadásul teljesen nyitott platform, így bárki fejleszthet hozzá megfelelő csatornát. Egyedül egy NFC-s készülék kell hozzá. A Pay-jel 700 ezer amerikai üzlet működik együtt a világon.

Az Android ujjlenyomatolvasója hasonlóan működik, mint az Apple Touch ID. Forrás: Origo

A felhasználó dönti el, mit szabad az appnak

Az Android M egyik fő új funkciója az App Permissions: eztán a felhasználó szabja meg, hogy az appok milyen telefonos adatokhoz férhetnek hozzá. Amennyiben valamelyik engedély nem tetszik, blokkolhatja, illetve utólag engedélyezheti azt.

Az operációs rendszer a linkeket is intelligensen kezeli. A céloldal kódjából olvassa ki, melyik alkalmazás illik lejobban az adott hivatkozáshoz, egy twitter-linket tehát rögtön a Twitter applikáció fog megnyitni, automatikusan.

A szoftver az akkumulátoridőn is javítani akar: a hosszú időre magára hagyott készülékeket úgynevezett “mélyebb” altatásba helyezi, ebből

csak fontos üzenet esetén ébred fel a készülék.

Az Android M az USB Type-C-re voksol, akárcsak az Apple: az új oprendszernél már alapból támogatott lesz a porttípus, mely tovább gyorsítja a készülékek feltöltését.

Az okosóra mindig mutatja az időt

Kiemelték, hogy az okosóráknak hagyományos társaikhoz hasonlóan még mindig az idő mutatása a legfontosabb funkciója: az Android Wear legújabb változatában, mely az elkövetkező hetekben fog megjelenni, mindent az óra funkciónak rendeltek alá.

A felhasználó az alkalmazások többségében is látja, hogy mennyi az idő, az ugyanis nem tűnik el a kijelzőről.

Az óra sosem alszik el teljesen:

alvó állapotban egy fekete-fehér, energiatakarékos megjelenést használ, óra üzemmódban és applikációkban egyaránt.

Az Android órák ezen kívül az Apple Watch-hoz hasonlóan figyelik a csuklómozdulatainkat, így karunk mozgatásával is frissíthetjük státuszukat.

Felépítik a virtuális otthont

Kiemelt szerepet kapott a Dolgok Internete (IoT) is: az Android M az okosotthonok felépítésében is komoly előrelépés lehet a cég szerint, például lehetővé teheti, hogy egyetlen okostelefonról vezéreljünk egy teljes farmot, sőt, akár egy város közlekedési rendszerét is.

Az oksotthonok Google-féle alapköve a Project Brillo lesz: ez egy olyan egyesített rendszer, ami önmagában képes okossá tenni egy épületet, utcát, várost, mindezt az Android operációs rendszere és a telepített szenzorok használatával.

Minden okoseszközt felismer az Android. Forrás: Origo

A Brillo felhőalapú, a hozzá kapcsolódó eszközök pedig egy “közös nyelven” kommunikálhatnak. Ez lesz a Weave, mely azonos jelekké alakítja a különböző berendezések jelzéseit, így hangolva össze egy fényképezőgépet egy elektromos ajtóval úgy, hogy azok gyártói ezt talán sosem szándékoztak megtenni.

A Brillo és a Weave egymás nélkül is képesek üzemelni, és még idén megjelennek, szóval a teljesen okos otthon egyszerű felépítése nincs olyan messze a Google szerint. Az androidos eszközök minden olyan okosított berendezést automatikusan észlelnek majd, ami Brillróra van csatlakoztatva, vagy “beszéli” a Weave nyelvét.

A Google Now mindenkinél okosabb

A Google-nél évek óta gyűjtik a felhasználók kommunikációs adatait, az információkat pedig a Now nevű virtuális asszisztens tanítására használják. Az eredmény látszik is: a Now immár az Android minden elemében képes keresni, a felhőben tárolt anyagok azonnali felhasználása alapján pedig pillanatok alatt a segítségünkre siet. Például lefordít egy szót valamilyen idegen nyelvre úgy, hogy a gép kiejtése és a hangja teljesen emberinek tűnik.

Az M-féle Google Now az új Android nagy dobása lehet. A virtuális asszisztens a prezentáción egy Skrillex szám lejátszása alatt tökéletes választ adott a “Hogy hívják őt valójában?” kérdésre úgy, hogy a felhasználó egy szóval sem utalt a művésznéven futó előadóra. A kulcs az, hogy

a Now érti a kontextust, és ennek megfelelően válaszol.

A Google Now számtlan alkalmazással működik, és nem kell hozzá semmilyen utólagos frissítés az appok részéről. Az Android asszisztense szó szerint tudja, hogyan lehet használni őket, és még a leghétköznapibb dolgokban is képes segíteni az emlékeztetőkön keresztül.

Végtelen fotótár, ingyen

A konferencián a már kiszivárgott Google Photos alkalmazás is bemutatkozott. Az app automatikusan szinkronizálja a különböző eszközökkel készített képeket és videókat a Google Drive segítségével, majd évekre, hónapokra vagy napokra bontva tárolja el őket.

Az anyagok teljesen folyamatosan töltődnek be az appban, akkor is, ha nincsenek rajta a készüléken. Mi több, a Photos bejelölés nélkül is felismeri a képeken szereplő embereket, tárgyakat, és azoknak megfelelően rendszerezi őket.

A Google Photos végtelen fotótárhelyet biztosít mindenkinek, ingyen. Forrás: Origo

Ha rábökünk egy szelfire, akkor egyből bejön az összes olyan kép, amin rajta vagyunk, ezt pedig más személyekkel is el lehet játszani. Ezen felül témákra is kereshetünk, illetve egyszerre több képet és videót is ki tudunk jelölni az ujjunkkal.

Az alkalmazás használata teljesen ingyenes, ami azért meglepő, mert

végtelen mennyiségű 16 megapixeles képet és 1080p-s videót tárolhat rajta a felhasználó.

A Photos mától tölthető le a Google Play-ről, legalábbis Amerikában.

Internet nélkül is Google-özhetünk

A Google nyitna az offline világ felé is: itt a YouTube Offline, melyen a felhasználók 48 órán keresztül tárolhatnak egy videót.

Érkeznek az offline térképek is, melyekkel internetkapcsolat nélkül is lehet használni a GPS-t: a prezentáció során repülőgép-üzemmódban nézhettünk végig egy komplett navigációt. A Google Maps rengeteg adatot képes lementeni a készülékünkre, akár üzletek nyitvatartását is.

Android fejlesztőnek is most jó lenni

A ma elérhetővé váló Android Studo 1.3 Preview szélesebb programozói közönség számára teszi vonzóvá az androidos fejlesztést. A Google az iOS-es fejlesztéseket is egyszerűsítené, nem beszélve a tesztelésről, amit eztán felhőben is elvégezhetnek a készítők, olyan készülékekről nyerve adatokat, amikhez fizikailag nincs hozzáférésük.

Újdonság, hogy a fejlesztők valós időben követhetik a vásárlási és letöltési statisztikákat, sőt, a Google Analytics is folyamatosan informálja őket a reklámok és kampányok sikerességéről.

A Google Play áruház is változni fog. A vásárlók sokkal több kategóriára szűrhetnek, úgy, mint kuponok vagy divat, az alkalmazásokról pedig még a letöltésük előtt meg lehet majd állapítani, hogy gyerekbarátak-e vagy sem. Ami pedig a fejlesztőket illeti, saját Google Play oldalt készíthetnek az appjaiknak.

A YouTube-ra is betör a virtuális valóság

A virtuális valóság egyre nagyobb teret hódít a techvilágban, amiből a Google sem maradhat ki. A frissen bejelentett Jump egy 16 darab kamerából álló gyűrű: a számítógép fejlett algoritmusokkal hangolja össze az általa felvett anyagot, hogy 360 fokos, 3D-s videót készítsen belőle.

A Jump nyáron jelenik meg, legfőbb támogatója a GoPro, mely cég az I/O-n is kiállított egy prototípust. A videókat a YouTube-ra tölthetik fel a felhasználók.

A Google az égből szórja az internetet

Érdekes fejlesztés a bemutató végén leleplezett Project Loon: a Google olyan ballonokat tesztel Új-Zélandon, melyek interneteléréssel látják el a hálózatmentes területeket.

A ballonok 100 napnál is tovább képesek a levegőben maradni és 10 megabites kapcsolatot biztosítanak. Arról nem volt szó a konferencián, hogy mi a Google szándéka a technológiával, de elnézve a sok fejlődő országról szóló videót és beszámolót, valószínű, hogy olyan helyekre akarják kiterjeszteni a cég befolyását, ahová eddig a konkurencia egyszerűen nem érhetett el.