Megtudhatjuk, mit tárol rólunk a Google

LOGO COMPUTER TECHNOLOGY Google
The Google logo is displayed during the "Google Impact Challenge, Japan" final event in Tokyo on March 26, 2015. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A keresőcég mostantól minden adatvédelmi opciót egy helyre összpontosít. Arra is választ kaphat a felhasználó, hogy milyen adatokat tárol róla a Google szerverparkja.
Vágólapra másolva!

Egyetlen oldalra pakolja az adatvédelmi beállításokat és információkat a Google, hogy a felhasználók minden eddiginél átláthatóbb formában szabhassák személyre a rendszert.

Így néznek ki az új beállítások a Google-ban Forrás: Origo

A "myaccount.google.com" az opcióknak ad helyet, a továbbiakat módosíthatjuk rajta:

  • Az Adatvédelmi ellenőrzés és Biztonsági felülvizsgálat a legfontosabb adatvédelmi és biztonsági beállításokat tartalmazza: itt módosíthatunk jelszót, telefonszámot, ellenőrizhetjük a csatolt eszközöket és a hozzájuk rendelt fiókok engedélyeit.
  • Megszabható, hogy milyen információkhoz férjenek hozzá a Google Keresés, a Térkép, a YouTube és más szolgáltatások.
  • Beállítható, hogy a felhasználót milyen típusú hirdetések érdeklik.
  • Láthatók és el is távolíthatók a már nem kívánt weblapok és alkalmazások, melyek korábban a Google-profilhoz csatlakoztak.
  • A My Account oldalt azok is láthatják, akiknek nincs Google-fiókjuk, így bárki tájékozódhat arról, hogy a Google felhasználói hogyan alakíthatják saját Google-élményüket.

A "privacy.google.com" oldal azokra a kérdésekre ad választ, hogy a keresőcég milyen adatokat tárol és miért.

  • Az oldalon a felhasználók olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint például: "Milyen adatokat gyűjt a Google? Mit csinál a Google ezekkel az adatokkal? Milyen beállítási lehetőségei vannak a Google-fiókkal rendelkezőknek, amivel szabályozhatják google-os felhasználói élményüket?"
  • A felhasználók például megtudhatják, hogyan mutat releváns találatokat a Google keresője anélkül, hogy személyes információkat adna el, hogyan maradnak biztonságban az adatok a titkosításnak és a levélszemétszűrésnek köszönhetően, valamint hogy az önkéntesen megadott információk hogyan segítenek személyre szabni a google-os felhasználói élményt.

A védelem a legfontosabb

A Google az Android M nevű új operációs rendszerének bemutatóján fejtette ki, hogy nagyon fontosnak tartja a személyes adatok védelmét. Korábban a szolgáltatások önkényesen vették igénybe a keresőcég szerverparkjainak adathalmazát, ez pedig nem tetszett a személyes információik miatt aggódó felhasználóknak.

A cég tehát az elégedetlenkedők táborára reagált.

Az Android M-ben az egyik legfontosabb fejlesztés is a felhasználó adatbiztonságára ügyel: lényege, hogy az alkalmazások által kért jogosultságokat egyenként lehet jóváhagyni vagy elutasítani. A Google így próbál gátat szabni az adathalász-applikációk sikerességének.

A szerződés nem változik

Bár az interfész átalakul, a jogi nyilatkozat marad a régiben, így a felhasználói szerződésben foglaltak továbbra is élnek.