Ilyen lesz az Apple-féle okosotthon

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Az Apple-féle okosotthon-koncepció hétfőn mutatkozhat be a nagyközönség előtt, a társult gyártók azonban már most leleplezték, hogyan képzelik el a jövő lakását.
Vágólapra másolva!

Az Apple a cég hétfői konferenciáján valószínűleg újra bemutatja saját okosotthon-koncepcióját, a HomeKitet, melyhez már meg is érkeztek az első támogatott kiegészítők. A HomeKit lényegében iOS-re kötné a környezetünket, hogy egyetlen operációs rendszer okosítson fel mindent az ablakoktól kezdve a villanykapcsolón át.

A mobilunk nyitja az ablakokat

A bejelentett HomeKites termékek közül az Elgato által gyártott Eve egy olyan szenzorcsalád, mely érzékeli a külső-belső hőmérsékletet és a légsűrűséget, a beérkezett adatok alapján szabályozza a nyílászárókat.

Az Elgato terméke helyettünk nyitja ki az ablakot. Forrás: Elgato

Az Elgato a szenzorokat külön értékesíti, méghozzá viszonylag magas áron: 40 és 80 dollár között (11 ezertől 22 ezer forintig) mozog a készülékek ára, melyek csak együtt nyújtanak teljesen okos védelmet a meleg és a hideg ellen.

Siri megmondja, mikor van meleg

A termosztátokat forgalmazó ecobee frissen bemutatott érzékelője szobánként is képes vezérelni a légkondicionálást, elméletben garantálva, hogy a ház minden pontján megfelelő legyen a hőmérséklet, legyen szó nyárról vagy télről. Mindemellett pedig energiatakarékos is.

Az ecobee3-mal elfelejthetjük a légkondi manuális kapcsolgatását. Forrás: ecobee

Az ecobee3-nak nevezett készülék Sirivel is képes kommunikálni, alapáron pedig 249 dollárba (70 ezer forint) kerül. De persze ehhez is kaphatók addicionális kiegészítő érzékelők, 70 dollárért (20 ezer forint).

Az árammal is takarékoskodik

A Caséta Smart Bridge nevű készülék a lakás világítását optimalizálja úgy, hogy a lehető legkevesebbet fizesse a felhasználó az energiáért. Az eszköz nem csak az adott helyszín világításáért felelős, de Sirin keresztül azt is megmondja, hogy hol ég a villany és hol nem.

Hanggal is lehet irányítani a Caséta Smart Bridge-et, mely alapjáraton két égőcsatlakozóval érkezik – ezek fogadják és küldik a szükséges jeleket. A termék ára 230 dollár (64 ezer forint), a további égőcsatlakozókat 60 dollárért (16 ezer forint) lehet megvásárolni.

A doboz, ami mindent vezérel

A fenti készülékek bizonyos tulajdonságait az Insteon Hub nevű kütyü is átveszi: a gyártó saját villanykörtéit,állólámpáit, zárjait, kameráit lehet vezérelni vele az iPhone-ról.

Az Insteon Hub tűnik eddig a legjobb HomeKites készüléknek. Forrás: Insteon

Az Insteon Hub 150 dollárt kóstál (42 ezer forint), plusz ugye a vele kompatibilis eszközök.

Még a konnektor is okos lesz

Az okoskonnektor ötlete nem új, ellenben az iHome-féle iSP5 SmartPlug mégis megérdemli a figyelmet. A készülék elméletben minden rajta keresztül elektromos hálózatra kapcsolt eszközt „felokosít”,

hogy azok így válhassanak távirányításúvá.

Az iSP5-ök egymással is hálózatba kapcsolhatók, hogy egyszerre több elektromos berendezést kapcsolhassanak be vagy ki, sőt, a szóban forgó technikai eszközök áramfelvételére is figyel a közös rendszer. Az okoskonnektor ára nem ismert.

Mi marad hétfőre?

A fenti termékek értékesítése vagy ma, vagy még nyáron indul, és gyakorlatilag eloszlatnak minden kérdést a HomeKit körül.

Az Apple okosotthon-eszköze tulajdonképpen egy közös interfész lesz, mely segít összehangolni az iOS-kompatibilis készülékek működését.

Hasonlóval állt elő nemrég a Google is, annyi különbséggel, hogy a keresőcég saját, univerzális megoldása olyan készülékeket is vezérelni tud, melyek nem részei az Android hálózatának.