Lekövetné a drónokat a NASA

drón nasa repülő műhold google amazon verizon repülés biztonság
A view of the pilot's seating area in the flight operations room for the Global Hawk weather reconnaissance drone, at NASA's Dryden Flight Research Center on Edwards Air Force Base in California, August 31, 2010. The Global Hawk, an unmanned, high altitude aerial vehicle will leave Dryden September 01 and fly east to gather data about Hurricane Earl as it moves through the Caribbean islands toward the eastern searboard of the US where the category four storm is expected to deliver heavy winds and rain later this week. AFP PHOTO / ROBYN BECK
Vágólapra másolva!
A NASA és a Verizon közös projekten dolgoznak, hogy biztonságosabbá tegyék a légi közlekedést a drónok lekövetésével. A Google és az Amazon rögtön bejelentkezett: beszállnának a tesztelésbe.
Vágólapra másolva!

Olyan közlekedési és irányítási rendszert fejleszt a NASA, amely radarok, műholdak és cellainformációk alapján határozza meg a kereskedelmi és civil drónok repülési helyzetét.

A NASA szakértői követnék a drónokat Forrás: AFP/Robyn Beck

A projektbe a Verizon is besegít: a hatalmas mobilszolgáltató a saját adótornyait bocsátja az űrügynökség rendelkezésére.

Biztonságosabbá tennék a légteret

A Verzion tervei szerint a tornyok 2017-re lesznek alkalmasak arra, hogy a drónok adatait továbbítsák a NASA rendszerének, amely a tervek szerint

2019-ben startolna.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) ily módon sokkal jobb rálátást nyerne a robotrepülők viselkedésére, biztonságosabbá téve a légi közlekedést.

Az Amazon és a Google is beszállna

Az Amazon és a Google már be is jelentkezett a NASA-nál, hogy segítséget nyújtsanak a rendszer tesztelésében.

A két techóriásnak ugyanis érdeke, hogy a légügyi hatóság minél tisztábban lásson és lefektesse a játékszabályokat a drónhasználathoz: az Amazon ugyanis a jövőben robotkopterekkel kézbesítené a rendelt árucikkeket, a Google pedig 2020-ra önjáró autókkal öntené el az amerikai piacot.