Okostelefonnal a háborús bűnösök ellen

Irak Tikrit
Members of the Iraqi security forces coming from the city of Samarra, north of Baghdad, drive towards al-Dawr area located south of Tikrit to launch an assault against the Islamic State group (IS) on February 28, 2015. Some 30,000 Iraqi troops and militia backed by aircraft pounded jihadist positions in and around Tikrit on March 2, 2015, in the biggest offensive yet to retake one of the Islamic State group's main strongholds. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Olyan alkalmazás jelent meg a Google Play-en, mellyel fényképes és videós bizonyítékokat küldhet a felhasználó, ha olyan helyzetbe keveredik, ami szerinte hatalmi visszaélés. Az app szinte lekövethetetlen.
Vágólapra másolva!

Különleges alkalmazás jelent meg a Google Play-en, melynek alkotói a háborús bűnöket elkövető, a hatalmukkal visszaélő hivatalos személyeket szeretnék lebuktatni a közönség segítségével.

Az EyeWitness to Atrocities nevű app mezei kameraalkalmazásnak álcázza magát, a készített felvételeket pedig egy rejtett mappába teszi, így nehezítve meg a készüléket esetleg ellenőrző szervek dolgát.

Bármit felvehetünk

Az EyeWitness igazi kémapp: a videókat, képeket és hanganyagokat egyaránt rögzítő alkalmazás használatához csupán egy felhasználónév regisztrálására van szükség.

Még az e-mailcím megadása is opcionális, csak abban az esetben jöhet jól, ha a feltöltött anyag nyomán kapcsolatba szeretnének lépni a segélyszervezetek annak készítőjével.

A felvételeket azonnal feltölthetjük a fejlesztők szerverére. Forrás: Google Play

Az EyeWitness-szel készített anyagok villámgyorsan felhőbe tölthetők, sőt, megjelölhetők rajtuk a képen látható személyek, az ő aktuális státuszuk (tehát hogy mondjuk áldozatok, elkövetők, civilek vagy katonák-e), és még megjegyzést is lehet fűzni melléjük, hogy így segíthessük a szervek munkáját.

A beküldött anyagokat szakértők ellenőrzik, így szűrve ki a hamis felvételeket.

Elsősorban veszélyzónákba szánják

Az alkalmazást jogvédők együttműködésével fejlesztették ki, és kizárólag nemzetközi szintű bűnesetek regisztrálására szánták – a felhasználói szerződés kitér rá, hogy

amennyiben lokális bűncselekményt rögzít a felhasználó, akkor a helyi szervektől kérjen segítséget.

Fontos kiemelni továbbá, hogy az alkotók figyelmeztetnek: bár az alkalmazás próbál láthatatlan maradni, garantálni nem lehet a felhasználó biztonságát, így ha veszélyben érezzük magunkat, jobb három egyszerű "gombnyomással" törölni az alkalmazást, minden felvett anyaggal egyetemben.