Bármilyen jó, ennyit nem ér egy kínai telefon

honor 6+ 6 plus kézben
Vágólapra másolva!
A Honor 6 Plus a csúcstelefonok között szeretne érvényesülni, és bár nem rossz készülék, sajnos még mindig érezni rajta, hogy a kínai telefonok nem véletlenül nincsenek a minőségi sztenderd élvonalában. Pedig ezúttal tényleg nem sokon múlt.
Vágólapra másolva!

Amiért szerettük:

- Jól néz ki
- Az aksi kellően sokáig bírja
- Nagyon szép képeket készít
- Gyors, stabil és jó használni


Amiért nem szerettük:

- Dobálja a wifit
- A 4G-t néha nem "veszi észre"
- A saját interfész néha zavaró

Amit nem értünk:

- Miért adják ilyen drágán?

Másfél nap telt el, de az akkumulátor még 26 százalékon van. Örömmel nyúlok a telefonért, hisz reggel van, ideje megnézni, mi minden történt a világban, míg az igazak álmát aludtam.

A Honor 6 Plus egyetlen gombnyomásra magához tér, nem fagy, nem lassul be, és még csak az sem zavarja különösebben, hogy elfelejtettem bezárni az előző nap megnyitott 16 darab alkalmazást.

A Honor 6 Plus kényelmesen kezelhető, és nagyon gyors is Forrás: Origo

Csak egy gond van: a wifit sehogy sem akarja észlelni,

pedig a falak a 30 éves panelben papírból vannak. Én pedig csak vakarom a fejem, hogy egy olyan klassz telefon, mint a Honor 6 Plus, mégis hogy bukhat el egy olyan apróságon, mint a hálózati kommunikáció.

Pedig majdnem minden rendben

Elnézést kérek a szokottnál hosszabb bevezetőért, de mindenképp érzékeltetni akartam, hogy milyen vegyes, csalódással keveredett érzéseket hagyott maga után a Honor 6 Plus.

A készülék egy 5,5 colos androidos okostelefon, melynek elő- és hátlapját edzett üveg borítja, kerete pedig fémből készült,

teljesen az iPhone 4-es dizájn máig kellemes emlékét idézi.

Zsebben hordva ugyan kicsit nehéznek érződik a 165 grammos Honor, és való igaz, hogy a csillogó felülete vonzza a port és az ujjlenyomatokat, de ennek ellenére is kellemes ránézni, és egyáltalán nem érzi úgy az ember egy drága étteremben, hogy a csúcstelefonokat nyomkodó üzletemberek között kellemetlen lenne elővenni a "kínai vackot".

A készülék kivitelezése és csomagolása is rendkívül elegáns lett Forrás: Origo

Az igényes külső erős belső után kiált, a Honornál pedig igyekeztek olyan izmossá tenni a telefont, amennyire csak lehetséges. A Honor 6 Plusban nyolcmagos processzor, 3 gigabájt memória és egy igen fejlett grafikus chip kapott helyet, a háttértár pedig 32 gigabájtos, amit persze tovább bővíthetünk microSD-kártyával.

Az 3600 milliamperórás akkumulátor jól bírja a strapát, a Honor 6 Plus

két teljes napot kibírhat töltés nélkül.

Ráadásul dual-SIM-es mobilról van szó, azaz a micro-SIM mellé egy nano-SIM-et is becsúsztathatunk a készülék oldalán, melynek hátát így nem kell lepattintgatnunk. Igaz, ebben az esetben le kell mondanunk a tárhely bővítéséről, ugyanis a nano-SIM az SD-kártya helyére megy.

Ezek a specifikációk egy méregdrága Samsung vagy LG telefon esetében is teljesen rendben lennének, és a Honor is profitál belőlük, a készülék ugyanis villámgyorsan reagál a felhasználó minden érintésére.

Nem kell perceket várni az alkalmazások betöltésére, sőt, a sok egyszerre futó app sem akasztja ki a Honort. Az egyhetes teszt alatt egyszer sem fagyott ki a telefon, pedig szándékosan nem indítottam újra. Sőt, még csak be sem lassult, ami androidos mobilnál még 2015-ben is szép eredmény.

Ilyen gyönyörű képeket még sosem lőtt

A legnagyobb meglepetés azonban akkor éri az embert, amikor először nyom rá a kameraalkalmazásra, és ledöbben, hogy

a Honor 6 Plus fantasztikusan jó képeket készít.

Méretben és felbontásban van nála jobb, ez a telefon ugyanis csak 8 megapixeles szenzorokkal operál. Azokból azonban mindjárt három is van benne.

Egy ilyen kép után nehéz nem megkívánni a hamburgert. #WithHonor6+ Forrás: Origo

A 8 megapixeles előlapi szelfikamera nagyon kellemes képeket készít, és még a hozzá járó szoftver szépítő funkciója sem változtatja a fotón szereplőket mosolygó viaszbábukká.

A hátlapi főkamera a Honor 6 Plus igazi sztárja: duplaszenzoros és -lencsés megoldásról van szó, mely így a szokottnál jobban fókuszál, sőt, a fényt is szélesebb spektrumon "engedi be", ezáltal élénkebb, látványosabb színeket örökítve meg.

A képeket utólag újrafókuszálhatjuk, szűrhetjük, színezhetjük, sőt, a szoftver még arra is képes, hogy felskálázza őket 13 megapixel méretűre – ez azonban nem ajánlott, a képélesség ugyanis ezáltal jelentősen romlik.

A telefon fantasztikus minőségű képeket készít. #WithHonor6+ Forrás: Origo

Egyik nálam járt tesztmobillal sem lőttem olyan sok képet, mint a kínai cég "gyermekével": egyszerűen jó érzés fényképezni vele, ez pedig minden technikai adatnál fontosabb tulajdonság. A képek nem csak a telefon FullHD-s IPS kijelzőjén mutatnak jól, hanem számítógépen vagy tévén is.

Amit feláldoztak a becsület oltárán

A fentiek alapján a Honor 6 Plus ajánlott telefonnak tűnhet, azonban van pár aggasztó tulajdonsága. Ilyen a bevezetőben már említett gyenge wifi, és úgy általában a hálózati kommunikáció: a telefon dobálja a netet, a 4G-t pedig alig volt hajlandó észlelni a teszt alatt. A beszédhanggal nincs semmi gond, csak az internetes alkatrészeket érintik a problémák –

valószínű, hogy ezeken spórolt a gyártó.

A Honor az Android 4.4.2-es változata mellett tette le a voksát, holott az 5.0-s verzió bő egy éve elérhető, idén pedig már az Android M is érkezik. Ráadásul az operációs rendszert elfedő saját, EMUI 3-nak nevezett felhasználói interfész sem volt épp a legjobb választás.

Örömteli újdonság ugyan, hogy nincs külön alkalmazások menü, és hogy mindent a telefon asztaláról érhetünk el, de azok, akik korábbi androidos készülékekhez szoktak, nehezen fognak eligazodni a színes-szagos felületen.

A dizájn az iPhone 4 előtt tiszteleg Forrás: Origo

A telefon előre telepített alkalmazásai hozzák az elvárható szintet, a legtöbb felhasználó meg lesz elégedve velük. Kiemelendő a Telefonkezelő nevű applikáció, mely a feleslegesen futó folyamatok leállításáért és a telep karbantartásáért felelős, valamint az Okos vezérlő, mely a telefon infraportján keresztül egy rakás otthoni eszköz irányítására képes.

Egyedül a zenelejátszó alkalmazás volt, amit hamar lecseréltem: szinte semmit sem állítható be rajta, és néha még azt is „elfelejti”, hogy pontosan melyik albumot játszottuk az imént.

Nevetségesen drága

A fenti aggályokat magunk mögött hagynánk, ha a Honor 6 Plus nem kerülne többe 90 ezer forintnál. Sajnos azonban az árazásnál elszaladt a ló, és a kínai cég 140 ezres fogyasztói árral küldte magyarországi forgalomba a telefont, így az idei és tavalyi csúcstelefonokkal került egy ligába.

Ennyi pénzért pedig már azért elvárnánk, hogy a látványra kellemes telefon ne csak stabil és erős legyen, de a hálózattal is minden klappoljon.

Még az elődjét sem tudja látványosan felülmúlni a Honor 6 Plus Forrás: Origo

Ráadásul a Honor 6 Plus nem nagy előrelépés a tavalyi Honor 6-hoz képest, amely alkatrészek terén szinte teljesen megegyezik az új modellel, mindössze fél collal kisebb, cserébe jóval olcsóbb.

A Honor 6 Plus tehát házon belül sem tudta megverni a konkurenseket – felmerül a költői kérdés, hogy akkor mégis mire számított a mobilvilág óriásaival szemben.

Ezt tudja a Honor 6 Plus:

  • Dimenziók: 150,5 x 75,5 x 7,5 milliméter
  • Súly: 165 gramm
  • Kijelző: 5,5 colos full HD IPS
  • Tárhely: 32 gigabájt (bővíthető)
  • Memória: 3 gigabájt
  • Előlapi kamera: 8 megapixel
  • Hátlapi kamera: 2 x 8 megapixel (duplaszenzoros)
  • Akkumulátor: 3600 milliamperóra