A BBC is felkapta a magyar drónmotort

flike drón motor bicikli repülés közlekedés utazás légi repülő
Vágólapra másolva!
A Flike elektromos drónbicikli szinte biztosan nem tűnik el a süllyesztőben: a Star Wars-os repülő hírét a brit BBC is felkapta, és a legérdekesebb fejlesztések közt említette. A világ szeme a miskolctapolcai csapaton van.
Vágólapra másolva!

A Flike drónmotorról két hete írt először az Origo: a Star Wars-os repülőt ugyanis magyarok fejlesztik, de akár a jövő közlekedési eszköze is lehet világszerte. A miskolctapolcai csapat által fejlesztett jármű egy 3 ágú, 6 rotoros drón, amely nagyobb, súlyosabb csomagok mellett személyszállításra is alkalmas lesz, vagyis ahogy azt a Csillagok háborújában láttuk, a hátán eljuthatunk vele A-ból B-be a levegőben,

de csak simán száguldozni vele sem lesz rossz.

Cikkünk óta a hír bejárta a világsajtót, legutóbb a brit BBC válogatta be a heti legjobb, legérdekesebb fejlesztések közé. A Flike, amely nevét a fly (repülés) és bike (bringa) szavak keresztezéséből nyerte, olyan nagy nevek közé került be a Click magazinműsorban, mint a nagy hadronütköztető (LHC), amelyet épp újraindítottak, a visszahívott Apple Beats hangfalak, vagy a berlini műszaki egyetem által fejlesztett robotkar, amely a különböző fakkokból veszi ki a megfelelő tárgyakat, és teszi be őket egy dobozba.

A pilóta nélküli repülőgépek után az első, pilótával száguldozó drónról írt a gizmagos Darren Quick is. Az amerikai újságíró is

nagy potenciált lát a magyar fejlesztésben.

Mint fogalmazott, a brit Hoverbike is

hatalmas siker volt a Kickstarter közösségi finanszírozóoldalon, az alacsony költségvetésű, de magas teljesítményt értékelték a támogatók.

Megemlítették még a magyar Flike-ot (egyebek közt):

de a távoli:

sem hagyták szó nélkül, ahogy az arabok, a legfőbb érdeklődők is megemlékeztek a fejlesztésről.

Befektetőre várnak

Az elképzelés maga tavaly júliusban született meg, decemberre már sikerült felemelni a földről a több mint 100 kilogrammos csodát, idén márciusban pedig már pilótával együtt emelkedett a levegőbe.

A koncepció alapján így fog kinézni Forrás: whatisflike.com

Maga a vezetés rendkívül egyszerű lesz: két joystick, néhány gomb, és vélhetően egy érintőképernyő is kerül majd a vezérlőpanelre. Lehetőség lesz manuálisan irányítani, és automata vezérlésre kapcsolni.

Ennek ellenére

a drónbiciklihez szükség lesz jogosítványra.

Ha sikerül 450 kilogramm alatt tartani a gép súlyát, akkor az ultralight repülőgépek kategóriájába fog tartozni, és az ehhez szükséges szakengedélyt kell megszereznie annak, aki a levegőben akar majd "gyorsulni".

A drónbiciklihez most keresnek befektetőt: a legnagyobb érdeklődők egyelőre az arabok. A Flike indulóára vélhetően 40 millió forint körül alakul.