Magyarok is dolgoztak az év játékán

witcher 3 mágia
Vágólapra másolva!
Mindegy, milyen magasak voltak az elvárások, a The Witcher 3-ról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, az elmúlt öt évben alig volt játék, ami csak megközelítené is színvonalban. A tény, hogy magyarok is dolgoztak rajta, külön öröm.
Vágólapra másolva!

Ritkán találkozni olyan videojátékkal, ami színvonalban és megvalósításban annyira társai felett van, hogy nem is érdemes egy mondatban említeni velük.

A The Witcher 3: Wild Hunttal egyetlen szoftvert tudnék egy mondatban említeni az elmúlt öt évből, az pedig a sokak által a valaha volt legjobb játéknak tartott Grand Theft Auto V.

Egy kicsit a magyarok gyermeke is

A The Witcher egy nyitott világú szerepjátéksorozat, mely a lengyel író, Andrezj Sapkowski fantasy-regényei alapján készült, a szintén lengyel CD Projekt RED fejlesztőcsapat jóvoltából. A készítők között több magyar is akad, így külön büszkeség, hogy egy ilyen színvonalas játéksorozathoz nekünk is közünk van.

A játék során elképesztő lényekre vadászunk majd. Forrás: CD Projekt RED

Talán ennek is köszönhető, hogy az első Witcher játék (kicsit viccesen sikerült) magyar szinkronnal került a boltokba, és most az új epizód,

a The Witcher 3: Wild Hunt magyar felirattal jelent meg, a létező összes platformon.

Ez azért is különösen örömteli, mert a szoftver elképesztő mennyiségű szöveget és olvasnivalót tartalmaz: még felsőfokú angoltudással is okoz némi megkönnyebbülést, hogy nem kell folyamatosan fejben fordítanunk, ráadásul a lokalizáció meglehetősen jól sikerült.

Az előző két Witcher játék komoly rajongótáborra tett szert, és a kritikusok is szerették, de olyan színvonalat és imádatot, mint amit harmadik rész elért, senki nem nézett volna ki belőle. Úgy is mondhatnám,

a harmadik Witcher akkora előrelépés az első két részhez képest, mint amilyen a Terminátor 2 volt elődjéhez mérten.

Szörnyvadászat, nyomozás és erotika

A program történetének főszereplője Ríviai Geralt, aki egy Witcher. A Witcherek mágikus erővel rendelkező mutáns emberek, akik tulajdonképpen a világ legjobb bérgyilkosai.

A kaszt harci tudása és ereje messze földön híres, ahogy az is, hogy semmit nem csinálnak ingyen: mindkét sztereotípiával gyakran találkozunk majd a cselekmény folyamán, de az már a játékosra van bízva, hogy beigazolja-e őket.

A játékban rengeteg apró falu és rejtőzködő nép található. Forrás: Origo

A történet során ugyanis folyamatosan döntéseket kell hoznunk: ingyen is segítünk-e a szekér alá szorult parasztoknak? Hajlandóak vagyunk szerény jutalomért cserébe is elmenni a sötét erdők legveszélyesebb zugáig, egy földesúr elveszett kislányáért?

Ilyen, és hasonló döntések száza vár ránk, és ugyan elsőre azt gondolhatjuk, csak pár aranypénz (lengyel korona), vagy néhány tapasztalati pont forog kockán, később szembesülünk, hogy minden döntésünknek súlya van.

A szekér alá szorult paraszt tudhatja az utat egy halálos méreg egyetlen ellenszeréhez, az elveszett kislány szülei pedig vérdíjat is tűzhetnek a fejünkre.

A történetben van nyomozás, gyilkosság, fosztogatás, rengeteg szörnyvadászat, és kellő mennyiségű erotika.

Az biztos, hogy nem véletlenül került rá a tizennyolcas karika. De itt most nem a sztori a lényeg: bár a cselekmény kellőképp mozgalmas és érdekes, egy ilyen élvezetes és tartalmas játékban huszadrangú a jelenléte.

Könnyű belejönni

Ránézésre a szoftver nem sokban különbözik a legtöbb külsőnézetes akció-szerepjátéktól. Egyszerű harcrendszerünk van, ami örvendetes, mert bár a Witchernek nem mindene a harc, mindenképpen az egyik legfontosabb eleme.

- Gelencsér Péter, a játék egyik fejlesztője egy tavalyi konferencián így fogalmazott nekem a szoftver harci-mechanikájával kapcsolatban.

Ahhoz ugyanis, hogy igazán mesterien küzdjünk a Witcherben, el kell sajátítanunk a varázslatok használatát is: a játékban számtalan mágikus támadást használhatunk, a tűzvarázslatoktól kezdve, a kábításon át a – Star Warséhoz hasonló – erőlökésig.

Lehetetlen megunni

Ha éppen unjuk a harcot, gyakorlatilag bármit kezdhetünk magunkkal, a Wild Hunt ugyanis elképesztő mennyiségű tartalommal rendelkezik. Már a második rész bejárható területe is nagynak számított, de a harmadik epizód közel negyvenszer akkora térképpel rendelkezik. Összehasonlításként,

a Grand Theft Auto V teljes térképe nagyjából tized akkora, mint a Witcher 3-é.

A terület mérete egy dolog, ez semmit nem érne, ha nem lenne megtöltve tartalommal: a készítők állítása szerint ez volt az egyik legnagyobb kihívása a fejlesztésnek. Örömmel jelentem, hogy a játék minden szegletét szétfeszíti a tartalom.

Még egy játékban is érdemes gyönyörködni a naplementében. Forrás: Origo

Gyakorlatilag elveszve éreztem magam az óriási játékban az első húsz órában: nem sejtettem, mekkora jelentőségű a rengeteg fellelhető növény, nem tudtam, miért örüljek neki, hogy valaki valamilyen ritka kártyát ígért nekem egy küldetésért cserébe, és fogalmam nem volt, mekkora is valójában az a világ, amibe csöppentem.

A válasz az, hogy óriási. Kiderült, hogy az előállítható elixírekhez érdemes gyűjteni alapanyagként a legkülönbözőbb növényeket, a ritka kártya pedig nagyon jól jöhetett volna, hiszen a szoftveren belül egy külön kártyajáték is helyet kapott, ami annyira részletes és önmagában élvezhető, hogy bőven látok benne elég potenciált ahhoz, hogy okostelefonokra külön megjelenjen, akár pénzért is.

Bár többjátékos mód nincs, a játék így is a legtartalmasabbak közt van az elmúlt évekből: ha igazán beszippant minket, akár százötven-kétszáz órát is beleölhetünk.

A Trónok Harca sztárja is részt vett benne

A szoftver technikailag is hozza az elvárt színvonalat, bár halkan hozzáteszem, ez a legkevésbé tökéletes eleme. Remekül néz ki, de cserébe konzolokon hajlamos komolyan beszaggatni, ezen kívül néha előfordulnak apróbb grafikai és a játékmenetet érintő hibák is, ezek viszont soha nem mennek az élvezhetőség rovására.

A játék során gyakran találkozunk majd útonállókkal. Forrás: Origo

Összességében így is kiemelkedő a prezentációs színvonal, pláne a fantasztikus zenékkel és szinkronhangokkal: az egyik fontos szereplőnek maga Charles Dance, a Trónok Harca Tywin Lannistere adta a hangját.

Egy ajándék a játékosoknak

Nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy milyen tisztelettel és alázattal fordultak a CD Projekt RED alkotói a vásárlókhoz. A szoftver mellé nemcsak egy köszönőlevél jár, de a program teljes zenei albuma, és a játék térképének kézzel fogható változata is. Ezen felül a készítők – szembe menve a mai trendekkel – vállalták, hogy

a játék összes újonnan érkező letölthető tartalmát teljesen ingyen adják.

Összesen 16 extrát kapunk ajándékba, más szoftverek ugyanilyen tartalomért akár 10-20 ezer forinttal is képesek megrövidíteni a felhasználót, az alapjáték ára mellett.

A különféle vadállatokkal is érdemes vigyázni. Forrás: CD Projekt RED

Vétek kihagyni

A The Witcher 3: Wild Hunt elképesztően jól sikerült. Szerepjátékok terén a Skyrim, megvalósítás és színvonal terén pedig a GTA V óta nem találkoztam hasonlóval.

Júniusban még korai lenne egyből az év játékának kinevezni, így egyelőre annyit mondok, hogy ha az elmúlt másfél év terméséből csak egyetlen játékot vehetnék meg, az garantáltan ez lenne.