Jön a gondolatvezérelt televíziózás

bbc gondolatvezerlo headset
Vágólapra másolva!
Gondolatolvasó headsetet fejlesztettek ki brit kutatók. A készülék viselője a BBC tévéalkalmazását vezérelheti az agyhullámaival.
Vágólapra másolva!

Olyan headsetet mutatott be a BBC, amelynek viselője a gondolataival irányíthatja a televíziót. A prototípus a brit tévéóriás iPlayer alkalmazását vezérli, a korai tesztek pedig sikerrel zárultak.

Ez a készülék válthatja le a távirányítót. Forrás: Origo

A végső cél a mozgáskorlátozott nézők kisegítése: ezzel a készülékkel úgy is lehet csatornát váltani, halkítani vagy hangosítani, hogy a távirányítóért hozá se nyúl a felhasználó.

A BBC és a Tech Place közös fejlesztése az agyhullámok alapján működik:

a headset érzékeli a viselője koncentrációját és nyugalmát, majd ezeket a jeleket értelmezve küldi ki a jeleket a tévének.

Cyrus Saihan BBC fejlesztési vezető elmondta, hogy összesen tíz munkatársuk próbálta ki az eszközt, és bár egyesek hamarabb ráéreztek a működésére, mint mások, végül mindenkinek sikerült megtanulni a kezelést.

Határtalanok a lehetőségek

Saihan szerint a gondolatvezérlés technológiája mindnyájunk életét megkönnyítheti. Példaként felhozta, hogy az autóban ülve egy nap elég lesz a kedvenc rádiócsatornánkra gondolunk, és az már meg is szólal, vagy akár a legfrissebb hírekre, és azon nyomban olvashatjuk őket.