Két év múlva sokaknak robotkarja lesz

3d-nyomtato muvegtag protezis e-nable
Vágólapra másolva!
Több ezer ember kaphat 3D-nyomtatott művégtagot 2017-ig. Ezek a protézisek a jelenlegi megoldásokat sokszorosan múlhatják felül.
Vágólapra másolva!

2017-re legalább hatezer 3D-nyomtatott művégtagot juttat el a rászorulókhoz az e-NABLE nevű modern protéziseket kutató és gyártó vállalat. A cég a Google-től kapott 600 ezer dollárt (165 millió forint) arra a célra, hogy jobbá tegye a végtaghiánnyal küzdő emberek életét.

Olcsó és látványos a 3D-nyomtatott robotkéz. Forrás: e-NABLE

A cég a dolgozói számát is növelni kívánja, miközben folyamatosan fogad amatőr terveket is, figyelembe véve az internet, mint nyílt platform lehetőségeit. Mivel a 3D-nyomtatással bármilyen komplex alkotóelem létrehozható,

mind a profi, mind az önjelölt mérnökök előállhatnak formabontó megoldásokkal.

És ha már tervek: az e-NABLE a jövőben nem csak csuklóprotéziseket, hanem teljes hosszúságú művégtagokat és exoskeletonokat is készítene, ehhez pedig nemzetközi tervezői versenyt hirdet meg a cég. Mindemellett folyamatosan tárgyalnak egyetemekkel és kutatóintézetekkel, hogy megkönnyítsék az eszközök terjedését és tesztelését.

Nagyon olcsó lesz

A cég az árakra is gondol: míg egy mai művégtag vagyonokat kóstál, addig az e-NABLE csuklóprotézisét 45 dollárból (12 ezer forint) le lehet gyártani,

ezt az összeget pedig közel a felére csökkentené a vállalat az elkövetkezendő két év során.

Sőt, az otthoni 3D-nyomtatás terjedésében bízva remélik, hogy a közeljövőben 10 ezer ember készíthet majd magának saját végtagot, mindössze anyagköltségen.