Sokat kérdez az érzelmes robot

pepper humanoid robot japan
Pepper, the world's first personal robot that can read emotions, is displayed during a photo session at a press conference in Urayasu, suburban Tokyo on June 18, 2015. SoftBank Robotics and SoftBank Mobile on June 18 announced that Pepper will go on sale in Japan starting June 20, with 1,000 units available for purchase in the month of June. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
Piacra bocsátják Peppert, az emberi érzelmek felismerésére is képes humanoid robotot. A kedves külsejű gép egyelőre csak Japánban lesz kapható.
Vágólapra másolva!

Ezen a hétvégén kezdik árulni Japánban azt az emberi érzelmek felismerésére is képes humanoid robotot, mellyel még egyszerűbb beszélgetések is lefolytathatók.

Pepper, a humanoid robot felismeri az érzéseinket, és még beszélgetni is lehet vele. Állítólag sokat kérdez. Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A Pepper nevű, kedves arcú kis gép 198 ezer jenbe (444 ezer forint) kerül, ehhez az összeghez azonban még hozzájön a kötelező havi karbantartási díj 24 ezer jenje (54 ezer forint), melyet három évig kötelező fizetnie a vásárlóknak.

A nemzetközi forgalmazás jövőre indulhat meg.

Peppert letölthető alkalmazásokkal igyekszik tartóssá tenni a forgalmazó SoftBank. Kezdetben 100 applikáció lesz elérhető a robothoz, melyet a kínai FoxConn-nál szerelnek össze.

Nem olyan nagy szám

Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem professzora szerint Peppernek nagyobb a füstje, mint a lángja.

A robottal viszonylag egyoldalú beszélgetések folytathatók, és nagyon sokat kérdezősködik.

Bár elméletileg asszisztensként árulják, mivel csak nagyon könnyű súlyokat emelhet meg, ezért ritkán nyújt valódi hasznot.

Sharkey éppen ezért szkeptikus a gép sikerét illetően, annak ellenére, hogy a Japán kormány az ország folyamatosan elöregedő társadalma miatt egyre jobban bízik a Pepperhez hasonló segítő robotok elterjedésében és használatában.