Jó a játék, de kevés a kátyú

hungary map címlapi
Vágólapra másolva!
Egész Magyarország lemodellezésén dolgozik egy hazai férfi. A Hungary Map nevű ingyenes videojáték-kiegészítőben több mint 300 település szerepel majd. Alkotója napi 5-6 órát dolgozik a még hosszú évekig készülő szoftveren, és ezért egy fillér nem sok, annyit sem kap.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem különösebben nagy állam, egy videojátékban újraalkotni azonban így is gigászi feladat. Főleg akkor, ha valaki szinte teljesen egyedül áll neki, mindenféle szakmai tapasztalat és anyagi támogatás nélkül, miközben teljes állásban dolgozik,

és semmi más nem motiválja, mint hogy befejezze, amit elkezdett.

Azt hihetnénk, ilyen ember nincs, pedig van: Vékony Ferenc - akit a videojátékos közösség csak mint Frank007-et ismer - több mint három éve dolgozik a Hungary Map nevű rajongói fejlesztésen, mely ha elkészül, hazánk közel összes városát magába foglalja majd, autópályákkal-országutakkal összekötve, mindezt a Euro Truck Simulator 2 című kamionos játékba ültetve. A fejlesztés nagyon jól halad, igaz, Ferenc így is azzal viccelődik, hogy 52-53 éves lesz, mire befejezi a magyar pályát. Most 41.

Virtuális patriotizmus 16 keréken

A Euro Truck Simulator 2-t 2012-ben adta ki a csehországi SCS Software. A játékban saját fuvarcéget alapíthatnak a felhasználók, és kamionokkal szelhetik át az aszfaltozott vidéket, hogy minél több pénzt keressenek az áruszállítással, melyből újabb kamionokat vásárolhatnak.

A program az évek során rengeteget változott: megjelent benne a többjátékos mód (egyébként az is rajongói fejlesztés eredményeképp), új kamionok, újraírt vizuális effektek, és több játékmenetbeli újítás egészítette ki az alapjátékot, két hivatalos kiegészítő pedig skandináv, illetve közép-kelet európai területeket adott a programhoz (utóbbi többek között Budapestet és Debrecent is).

A fejlesztők mindeközben a kreatív közösséget is folyamatosan támogatják:

a házilag barkácsolt kiegészítőket, úgynevezett modokat készítő játékosok többsége elsősorban saját kamionfestésekkel, egyedi kamion- és pótkocsimodellekkel, vagy a szélvédő előtt lógó díszes csecsebecsékkel (plüss dobókockák, más videojátékok népszerű szereplői) rukkolnak elő. Noha pályamodokat is többen készítenek, olyan ambiciózus munka, mint Ferencé, kevés akad, ennek pedig az az oka, hogy a modok készítőit senki sem fizeti meg.

Irány Esztergom! Forrás: RestaCar

Frank007 sem kap pénzt a munkájáért, a szoftver fejlesztését gyakorlatilag saját zsebéből finanszírozza, segítői pedig elsősorban a magyar Euro Truck Simulator 2 közösség tagjai. Egyikük, "Indián", avagy Gelencsér Imre a legtöbb Hungary Maphez elengedhetetlen apró modellért (táblák, autók, speciális épületek) felel. Noha évek óta együtt dolgoznak, Ferenc sosem találkozott az internetes álnevet használó férfival, sőt, a hangját is csak néhány hónapja hallotta először. Ennek ellenére azt mondja, Indián nélkül a Hungary Map sosem jöhetett volna létre.

- meséli lelkesen Ferenc, aki egyébként még rengeteg újdonságot tervez a további tíz évig készülő modhoz.

Minden szoftver fejlesztésének fontos részét képezi a tesztelés, mely folyamat során állandó próbatételnek teszik ki a programot, hogy a felszínre törjenek a felhasználói élmény rontó hibák. Ezeket aztán a programozók egyenként irtják ki a kódból.

A Hungary Map esetében azonban a tesztelésre sincsenek felbérelt szakemberek, helyettük a RestaCar nevű zárt fórum látogatói azok, akiknek a véleményét Vékony elsősorban kikéri. Saját bevallása szerint a magyar közösség nélkül ez a pálya egyszerűen nem létezne,

így rendkívül hálás az elhivatott rajongók segítségéért.

Mivel azonban egy kizárólag az interneten át érintkező csoportról van szó, melynek tagjai az ország különböző pontjain élnek, ezért a személyes kommunikáció gyakorlatilag megoldhatatlan. A srácok szeretnének találkozni, ez a randi azonban még javában szervezés alatt áll, hisz mindnyájan máshol élnek, a játék pedig csak a hobbijuk, ami mellett családjuk, karrierjük is van.

Magyarország egyre népszerűbb

A Hungary Map persze túl nagy falat ahhoz, hogy egyik napról a másikra elkészüljön. Ezért Vékony újabb és újabb verziókat ad ki az egyre teljesebbé váló modból, a legfrissebb 0.9.26-os változat augusztus elején jelent meg. Ebben összesen 70 település járható be, a végcél pedig 320, tehát van még mit csinálni.

Komoly hangsúlyt kaptak Budapest belvárosának nevezetességei, valamint a teljesen valósághű közlekedési táblák. Előbbiek elsősorban azért fontosak, mert a Hungary Map a külföldi játékosok körében még a magyar rajongóknál is nagyobb népszerűségnek örvend.

Baleset a hajnali órákban - már csak az Origo tudósítója hiányzik a képről Forrás: RestaCar

Pontos letöltési adatok az ingyenes terjesztés lehetősége miatt nincsenek (hisz a letöltők egy része újabb és újabb oldalakon teszi elérhetővé a modot), arról az angol nyelvű fórumról viszont, ahová Frank saját maga tölti fel a program frissítéseit, már több mint 70 ezren töltötték le azt.

A hivatalosnak nevezhető magyarországi forrás RestaCarról kicsit több mint háromezren kattintottak a "letöltés" gombra, Ferenc becslése szerint pedig világszerte több mint százezren játszhatnak a programmal.

- mondja, majd hozzáteszi, hogy sosem gondolta volna, hogy az általa fejlesztett szoftver egy nap olyan népszerű lesz, mint amilyen most.

Ebben nagy szerepe lehet a Euro Truck Simulator 2 nemzetközi sikerességének is.

A publikus eladási adatok szerint a kamionos programból közel egymillió példány kelt el világszerte, a modkészítők pedig főleg Kelet-Európa és Németország területein aktívak. Mivel pedig a Hungary Map csak és kizárólag a játék megvásárlása után futtatható, ezért a két program sorsa összefonódik: ha az egyiket sokan használják, akkor jó eséllyel a másik felhasználóinak száma is növekedni fog.

Egy kis időutazás

A Hungary Mapen Ferenc napi 5-6 órát dolgozik, mindezt úgy, hogy főállásban a vendéglátásban tölti a nappalok nagy részét. Ez az a munkaóra mennyiség, melyre szükség van ahhoz, hogy a térkép fejlesztése ne akadjon meg. És bár ez rengeteg szabadidőt vesz el, még így sem elég hozzá, hogy kompromisszummentes legyen a végeredmény.

A Euro Truck Simulator 2 néha egészen elképesztően néz ki Forrás: RestaCar

Fontos jellemzője például a Hungary Mapnek az anakronizmus: az úthálózat a 2000-2002 közötti viszonyokat tükrözi, mert akkoriban még kisebb volt a hazai autópálya-hálózat, így a kamiont vezető játékosok rá vannak kényszerítve a látványos, változatos magyar táj bejárására, illetve abból az időből nagyon sok útadat áll rendelkezésre; mindemellett viszont a környezetet borító reklámplakátok, járművek napjainkból érkeznek, így

a mod kicsit olyan, mint egy csonka időutazás.

Az úthálózat legfontosabb forrása a Google Maps, a környezet épületeinek modelljeit pedig az utcanézet és korabeli fotók alapján készítik el. A cikk írásakor legfrissebb verzióra eddig csak pozitív visszajelzés érkezett, Vékony pedig ezt tartja a munka legfontosabb ösztönző erejének.

"A visszajelzések miatt úgy érezném, cserben hagyom a játékosokat, ha egy nap nem leszek kész vele" - mondja, de azért egy konkrét közösségi kérést kiemel.

Úgy tűnik, a magyar játékosok elsősorban az utak rossz minősége alapján aposztrofálják hazainak a virtuális környezetet. Pedig nagyon sok olyan elem van a Hungary Mapben, ami kifejezetten Magyarországra jellemző. Ilyenek a közúti baleseteknél helyszínelő rendőrök egyenruhái, járművei, vagy akár a megye- és városkezdést jelző táblák, melyek mellett elhaladva a hazai sofőr egy kicsit mindig otthon érezheti magát.

Ingyenes fuvar

A Hungary Map fejlesztését hajtó lelkesedés azonban csak érzelmi töltetű. A mod ingyenes, gyakorlatilag bárki hozzáfér, Frank pedig egy fillért sem lát a Euro Truck Simulator 2 eladásaiból. Mivel munkája során a program saját térképfejlesztőjét és adatbázisát használja, ezért jogilag sem oldható meg, hogy pénzt kérjen a térképért. Pedig szívesen tenné, ha már ennyire sokat dolgozott vele.

320 település a cél, most járunk 70-nél Forrás: RestaCar

Sőt, ha tehetné, akkor a nagybetűs videojáték-fejlesztés világában is próbára tenné magát, igaz, nincs megfelelő végzettsége, és tapasztalta is kimerül a Hungary Map kidolgozásában.

A csehországi stúdiótól eddig nem kapott megkeresést, pedig már volt olyan modkészítő, akit felvett a cég.

A SCS Software-t is megkerestük, hogy megtudjuk, ismerik-e a modot, és ha igen, akkor mi a véleményük róla. Előbbi kérdésre közvetett válasz, hogy a cég hivatalos fórumáról letölthető a kiegészítő, így biztos, hogy az alkotók is találkoztak vele - de vajon ki is próbálták? Sajnos a stúdió nem reagált a megkeresésünkre, pedig

Ferenc is nagyon kíváncsi lenne a csapat hivatalos álláspontjára.

Tíz év nagyon hosszú idő, a játékok világában gyakorlatilag egy örökkévalóság. Minden bizonnyal megjelenik majd egy Euro Truck Simulator 3 is, és sok jelenlegi felhasználó akasztja szögre a virtuális kamionos gúnyát, mire a Hungary Map végleges formát ölt. Ferenc azonban ennek ellenére is rendíthetetlenül dolgozik a játékon, mert ahogy elmondta:

Ezúton is köszönjuk a RestaCar közösség közreműködését, képeit, valamint Barta János videóját!