Bűnösnek vallja magát a két bitcointolvaj titkosügynök

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
A Silk Road-botrány az alapító elítélése után is folytatódik: két, az ügyön dolgozó titkosügynök köt vádalkut az ügyészséggel, miután dollármilliókat loptak.
Vágólapra másolva!

Újabb ítélet születhet a Silk Road ügyben, miután május végén Ross Ulbrichet, az egykori hírhedt online drogáruház tulajdonosát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy New York-i bíróság.

Most annak a két beépített titkosügynöknek az ügye került terítékre, akik több millió dollárt loptak el, miközben a Silk Road-ügy felgöngyölítésén dolgoztak.

A Silk Road-vezért is zsarolta

A Kábítószerellenes Hivatal ügynöke, Mark Force több mint 450 ezer dollárt szivattyúzott ki a Silk Roadból és utalt át saját bankszámláira - legalábbis ennyit tudtak rábizonyítani. A 2013 nyomozás alatt különböző

álneveken megzsarolta Ulbrichet is.

Egy esetben "French Maid" becenévvel belső információkat adott ki a nyomozás állásáról a Silk Road-tulajdonosnak, ez 98 ezer dollárjába került Ulbrichnek. Utána pedig "Nob" néven drogkereskedőnek adta ki magát, hogy további 50 ezer dollárt csikarjon ki a férfitől újabb adatmorzsákért.

Inkább alkut kötöttek

A mintegy egymillió dollárnyi bitcoint szerző Carl Mark Force ügynök vélhetően július elsején köt alkut az ügyészekkel. Társa, Shaun Bridges hasonló döntésre jutott múlt héten, inkább megegyezett a hatóságokkal. A washingtoni Fehér Ház védelmét biztosító Secret Service egykori tagja vélhetően augusztusban áll bíróság elé, s vallja magát bűnösnek.

A két férfi összesen 20 ezer bitcoint utalt át saját bankszámláikra,

ez mai árfolyamon is 5 millió dollárt(!), azaz mintegy másfél milliárd forintot jelent. A március 25-én kiadott vádirat szerint kormánytulajdon ellopása, csalás, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt indult eljárás ellenük.

Ellopták mások pénzét

A legtöbb esetben Bitcoin-kereskedőket utasítottak arra, hogy bizonyos felhasználók - még ha esetleg fegyver- vagy drogkereskedő is volt az illető - számláit fagyasszák be, a pénzt viszont nem foglalták le hivatalosan, hanem saját számláikra utaltatták át.

Gyakorlatilag megvalósították azt, amitől a bitcointulajdonosok eddig a legjobban féltek:

egyik napról a másikra eltűnt a felhasználó minden pénze.

Élete végéig rács mögött

Az oldalt alapítóját, Ross Ulbrichot múlt hónap végén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A "drog eBayének" is nevezett Silk Roadon kábítószer mellett hamis papírokat és akár fegyvert is be lehetett szerezni,

sőt, még bérgyilkost is rendelhettek a felhasználók. Miután a hatóságok lefoglalták Ulbrich ingóságait, 18 millió dollár (5 milliárd forint) értékű bitcoin internetes valutát találtak a számítógépén, amely a Silk Road weboldal üzleteiből folyt be.

Támogatói, akik többször tüntettek a tárgyalások során, állítják, nem szabadott volna Ulbrichet elítélni. Indoklásuk szerint az internetes oldalak üzemeltetése önmagában még nem bűncselekmény, Ulbrich pedig személyesen nem árult drogot a Silk Roadon.