Egymillió gyermek kap ingyen számítógépet

bbc minigép gyerek
Vágólapra másolva!
Elkészült az a mikroszámítógép, melyből egymillió példányt osztanak szét a brit diákok között. A kicsiny gép segíthet elsajátítani a kódolás alapjait.
Vágólapra másolva!

Apró számítógépet készített a BBC, hogy megismertesse a brit gyermekekkel a programozás alapjait. A primitív kis masinából egymillió darabot osztanak szét a 11-12 éves iskolások között októberben, később pedig bárki számára megvásárolhatóvá válik.

A BBC Micro Bit nevű apró számítógép tulajdonképpen nem több egy nyomtatott áramkörnél, melyen két programozható gomb és néhány LED található, kiegészítve egy belső mozgásérzékelő szenzorral.

A Micro Bit önmagában nem sok mindenre jó: ahhoz, hogy a felhasználó programozhassa, PC-re vagy mobileszközre kell felcsatlakoztatnia a gépet, ehhez pedig egy USB-port és Bluetooth-modul áll a rendelkezésére.

Miután felcsatlakoztatták valamilyen készülékre, a gyerekek egy külön erre a célra fejlesztett weboldalon át programozhatják a Micro Bitet.

Bonyolult dolgokat nem szabad várni a géptől, azonban még a limitált képességei ellenére is meglehetősen sok feladatra lehet alkalmas a kicsiny komputer.

A LED-ek például beprogramozhatók a mozgási irány mutatására, a gombokkal videojáték-kontrollerré változtatható a készülék, a Bluetooth pedig akár egy DVD-lejátszó távirányítójaként is üzemképessé teheti az eszközt.

Nem egy erőmű

Mivel igen kicsiny számítógépről van szó, a Micro Bit természetesen hordozható, igaz, ebben az esetben szükség van két elemre, melyeket egy külső keretbe csatlakoztatva lehet telepként használni.

Az így nyert energiamennyiség épp elegendő a 32 bites ARM processzor meghajtására.

A Micro Bit egyébként nem teljesen új ötlet: a BBC egyszer már készített egy otthoni számítógépet Micro néven, mely 1981-ben került gyártásra, és hetvenszer nagyobb, valamint tizennyolcszor lassabb volt a friss, 2015-ös változatnál.