Visszatér a Commodore

giga videojátékos archívum, archive.org
Fiatalok próbálnak ki egy Commodore 64-et Nürnbergben, 1985. május.
Vágólapra másolva!
Androidos okostelefonnal tér vissza a köztudatba a Commodore. A gyártó jelentős szerepet vállalt az otthoni számítógépek elterjedésében.
Vágólapra másolva!

Visszatér a Commodore, igaz, ezúttal nem személyi számítógépet, hanem okostelefont fog gyártani. A PET névre keresztelt készülék a középkategóriát célozza meg, és

játszhatók lesznek rajta a Commodore 64 és az Amiga legendás játékai.

A készülék nem lesz egy erőmű, de a 300 dolláros árhoz képest (85 ezer forint) viszonylag korrekt specifikációkkal rendelkezik:

  • Kijelző: 5,5 colos, full-HD
  • Processzor: 1,7 gigahertzes, nyolcmagos Mediatek
  • Memória: 3 gigabájt
  • Hátlapi kamera: 13 megapixel
  • Előlapi kamera: 8 megapixel
  • Akkumulátor: 3000 milliamperórás
  • Operációs rendszer: Android 5.0

Érdekessége a PET-nek, hogy beépített emulátorral is felszerelik, melyhez játékok is elérhetők lesznek, ezek címe azonban még nem ismert. Mindenesetre a Commodore számít a nosztalgiázni vágyó komputerrajongókra.

A Commodore PET egy teljesen korrekt okostelefonnak tűnik. Forrás: Commodore

A készülék a hó végén startol, először csak Olaszországban, Lengyelországban, Franciaországban és Németországban lehet majd hozzájutni. A gyártó azonban tervezi a további terjeszkedést.

A legnagyobbak között volt

A Commodore-t 1954-ben alapították, a cég eleinte írógépekkel, kasszagépekkel és számológépekkel foglalkozott. Később otthoni számítógépeket kezdett gyártani, melyek az egész világot meghódították.

A már említett Commodore 64 és Amiga Magyarországon is népszerű volt a ’80-as években.

A cég kisebb megszakításokkal azóta is létezik, és elsősorban a nosztalgiából él: 2004-ben egy billentyűzetet, 2011-ben pedig egy tévére dugható, régi játékokat tartalmazó konzolt dobott piacra.

Egyre több nagy öreg tér vissza

Nem a Commodore az egyetlen olyan legendás számítógép-gyártó, amely a jelenben próbál meg érvényesülni. Nemrég a ZX Spectrum is visszatért: a brit számítógép 33 évvel a megjelenése után is számtalan rajongóval rendelkezik.