Nehezen felejt a Google

google szem EU
The logo of internet giant Google mirrors in an eye in Duesseldorf, Germany, 12 August 2010. The European Union (EU) is to launch an anti-trust probe into Google following claims that its search engine manipulates results to harm rivals, EU officials announced 30 November. The investigation comes after complaints from some of Google's business rivals. The European Commission stressed that the launch of a probe does not mean Google is guilty. Photo: Julian Stratenschulte
Vágólapra másolva!
Bárki kérheti, hogy a Google feledkezzen el róla, kiszivárgott adatok szerint azonban a kérések több, mint fele sosem teljesül.
Vágólapra másolva!

Tavaly május és idén március között összesen 218 ezer alkalommal kérték a Google-től, hogy élve az immár törvénybe iktatott "felejtés jogával", töröljön bizonyos információkat a keresőcég szervereiről. A befutott igénylések közül azonban csupán 101 ezer végződött tényleg adatmegsemmisítéssel.

Bár a Google mindezt nem hozta nyilvánosságra, a cég legfrissebb jelentésének forráskódjából sikerült előbányászni a számokat.

A keresőcég öt kategóriára bontotta a kéréseket:

  • személyes adatokkal kapcsolatos igénylések,
  • súlyos bűncselekmények,
  • közéleti személyiségek kérései,
  • politikai okok,
  • illetve gyermekvédelem.

Az összes kérés 96 százalékát személyes igénylések teszik ki: az Európai Unió 32 országából futottak be törlési kérelmek, Magyarországról is több mint 2200 alkalommal.

A keresőcég összesen több mint egymillió linket távolított el.

A Google egy közleményben reagált az előbányászott számadatokra. A cég szerint a fent olvasható információk egy belső projekt részei voltak, és nem bizonyultak elég megbízhatónak ahhoz, hogy a nagyközönség számára is publikálják őket.

Kérésre felejt a Google

Az Európai Unió tavaly májusban határozott úgy, hogy a felhasználók érdekében a Google-nek muszáj fogadnia olyan kérelmeket, melyek a keresőcég szerverein tárolt adatok törlésére vonatkoznak. A cég azóta minden egyes igénylést mérlegel, majd

annak megfelelően dönt a teljesítéséről, hogy mennyire tartja jogosnak.

A gyakorlat tehát több mint egy éve működik, ám koránt sem hibátlanul: nemrég egy francia adatbiztonsági szerv fenyegette meg a Google-t, amiért az csak az európai szervereken tárolt adatokat volt hajlandó eltávolítani. Mivel az Egyesült Államokban nincs érvényben hasonló törvény, ezért az ottani adatközpontok tartalma még mindig érinthetetlen.