A csatatéren is lehet majd rakétát nyomtatni

3d-nyomtatott rakéta
Vágólapra másolva!
Bár kilőni még nem lehet, de nagyon jól halad a 3D-nyomtatott rakéta fejlesztése. Egy nap akár a háborúban is nyomtathatnak lőszert a katonák.
Vágólapra másolva!

Pisztolyokat és autókat már nyomtattak 3D-ben, rakétát azonban még nem – legalábbis eddig, az amerikai Raytheon nevű fegyvergyártó cég azonban már összeszerelte az első olyan modellt, amelynek

nagy része 3D-nyomtatott alkatrészekből áll.

A prototípus 80 százalékban nyomtatott, a maradék 20 százaléka áll csak más gyártástechnológiákkal létrehozott elemekből.

Az új rakéta alkatrészeinek 80 százalékát 3D-nyomtatóval állítják elő. Forrás: Raytheon

A sugárhajtóművét tesztelték, működik, kilőni azonban még nem ajánlott, mert a nyomtatott alkatrészek még nem viselik elég jól a hőt. Ez azonban a mérnökök szerint csak idő kérdése,

a jövő ugyanis valóban a 3D-nyomtatott rakétáké lesz.

A kutatók már most képesek összetett elektronikus alkatrészeket nyomtatni, a terv pedig hosszútávon egy olyan eljárás kifejlesztése, amellyel akár a hadszíntéren is lehetne lőszert előállítani.

A motor működik, az illesztéseken azonban még dolgozni kell. Forrás: Michael Warshaw

Ehhez azonban meg kell oldani, hogy a külön-külön összeillesztett elemek tökéletesen kapcsolódjanak egymáshoz, és ne hulljanak szét a jelentős fizikai megterhelés hatására.

A Raytheon friss fejlesztése már csak azért is figyelemre méltó, mert olyan cég áll mögötte, mely 90 éve dolgozik az amerikai hadseregnek, és a világ vezető irányított rakétákat készítő vállalataként remek rálátása van a technológiák alakulására.