Szabadkézzel hadonászhatunk a virtuális valóságban

facebook oculus rift virtuális valóság kéz
Vágólapra másolva!
Milliárdokat költött forintban egy izraeli cégre az Oculus, hogy a virtuális valósághoz semmi más ne kelljen, csak egy műanyag sisak.
Vágólapra másolva!

Bár egyre közelebb kerülünk az Oculus Rift nevű VR-sisak megjelenéséhez, a készülék még mindig változik. Az E3 játékkiállításon bemutatott változat például még irányítóegységekkel rendelkezett, melyek a felhasználó kézmozgását vetítették ki a virtuális térben.

Ez azonban egy új felvásárlásnak köszönhetően immár a múlté.

A Facebook tulajdonában lévő cég ugyanis 60 millió dollárt (17 milliárd forint) költött egy izraeli startupra, amely egy, a Microsoft Kinect szenzorához hasonló mozgásérzékelős eszközt fejlesztett.

A Pebbles Interfaces technológiája valós időben képezi le a felhasználó mindkét kezét a VR-sisakkal életre keltett világban, méghozzá olyan pontossággal, amelyre korábban nem volt példa.

– mondta Nadav Grossinger, a cég vezérigazgatója.

Egyre jobb és jobb lesz

Az Oculus Rift először egy 2012-es Kickstarter-kampánnyal keltette fel a techvilág figyelmét. Az akkor frissen alapult startup komoly szakembereket tudott magáénak, akik

olcsó és fejlett virtuális valóság élményt ígértek, kifejezetten jó áron.

Az első fejlesztői készletet az évek során egyre jobb modellek követték, az Oculus pedig több elismert fejlesztőt is felszippantott, többek között

az id Software alapító John Carmacket vagy a Microsoftnál, majd a Valve-nél dolgozó Michael Abrash-t.

2014 tavaszán aztán robbant a bomba: a Facebook 2 milliárd dollárért (570 milliárd forint) felvásárolta az Oculust, sisakostul, mindenestül, a cég pedig jövőre dobja piacra a készülék első, általános felhasználásra szánt változatát, egyelőre nem ismert áron.