Öt apróság teszi kényelmesebbé az új Androidot

android m oprendszer cuki
SAN FRANCISCO, CA - MAY 28: An attendee takes a selfie in front of Android mascots during the 2015 Google I/O conference on May 28, 2015 in San Francisco, California. The annual Google I/O conference runs through May 29. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Alkalmazások közti keresés, energiamegosztás, apptörlés a főmenüből, új menük és gyorsabb működés. Ezt is tudja az Android M.
Vágólapra másolva!

Ősszel jelenik meg a Google új mobilszoftvere, az Android M. A fejlesztői változat már elérhető, azok pedig, akik használják, állítják: nincs szó teljes átalakításról (azt a Lollipop változat hozta el tavaly), az apró újdonságok mégis

sokat javítanak a felhasználói élményen.

A keresőcég láthatóan a kényelemre feküdt rá, az M kódnevű verzióban sok újítás felel a telefontulajdonosok boldogságáért.

Minden alkalmazást megtalálunk

Az Androidra telepített appok között keresni eddig fáradságos és monoton folyamat volt, melyet egyes gyártók saját ROM-jai (például az LG-é) megoldottak ugyan, az alap operációs rendszer viszont csak az M-ben jut oda, hogy a felhasználóknak ne ábécésorrend alapján kínálja fel az alkalmazásokat.

Könnyen megtalálhatjuk a rejtőző appokat. Forrás: GreenBot

Kerül felülre egy keresőmező, amelyben az appok nevére lehet szűrni, valamint megjelenik egy sáv, amely a legtöbbet használt alkalmazásokat sorolja fel. Hogy erre miért kellett idáig várni, jó kérdés, főleg, hogy

az iOS-ben már nagyon régóta létezik ez a funkció.

Összeolvadnak a beállítások

A Google-fiók beállításai jelenleg nem találhatók meg a mezei Beállítások között, pedig a keresőcég minden felhasználói adatot az előbbi profilban tárol, és ezért evidens lenne összemosni a két menüt. Nos, az Android M végre ezt is meglépi.

Minden fontosabb beállítás egy helyre kerül. Forrás: GreenBot

Az új operációs rendszerben a Beállítások menü alatt lehet majd megtalálni a Google fült, benne pedig a felhasználói profil összes módosítható elemét.

Mi döntjük el, mi mennyit fogyasszon

A modern okostelefonok egyik legsarkalatosabb pontja az akkumulátor teljesítménye: még ha nagyméretű, 3000 milliamperórás teleppel felszerelt készüléket használ is az ember,

akkor is töltőre kell dugnia esténként.

Szoftveresen lehet ugyan szabályozni a készülékfogyasztást, alkalmazásonként viszont nem, pedig jó lenne megszabni, hogy mely app épp mennyi áramot egyen.

Az alkalmazások fogyasztása is befolyásolható lesz. Forrás: GreenBot

Az Android M-ben bemutatkozó egyik legérdekesebb funkció az úgynevezett "Doze" mód, amely

automatikusan lekapcsol bizonyos háttérszolgáltatásokat,

hogy így spóroljon az akksival. Sőt, a felhasználó alkalmazásonként is megszabhatja, hogy mely program üzemeljen mindig, és mely kapcsoljon ki, ha a telefon merülőfélben van.

Rögtön törölhetjük, ami nem kell

Az alkalmazások eltávolítása is könnyebbé válik az Android M-ben: ahelyett, hogy a Beállítások/Alkalmazások fülön kellene kikeresni és törölni őket, akár az appok főmenüjében is megragadhatók és azonnal eltávolíthatók.

Minden korábbinál könnyebb lesz törölni az appokat. Forrás: GreenBot

Egyes gyártói ROM-ok ezt már tudják (ismét az LG-t kell felhoznunk példaként), az Android M viszont alapból felgyorsítja az apptörlést, hogy a felhasználók minél hamarabb megszabadulhassanak a megunt programoktól.

Nem fér hozzá mindenhez az app

Az Android M bejelentésének egyik legnagyobb dobása a korlátozható alkalmazásjogosultságok voltak. Eddig nem volt tiszta, pontosan hogyan fog működni ez a funkció, hisz egyes appok telepítéséhez mindenképp el kell fogadni azok feltételeit.

Az M-ben tehát utólag lehet beszabályozni, hogy mely program mihez férjen hozzá – egyenként.

Az alkalmazások jogosultságait könnyen módosíthatjuk. Forrás: GreenBot

Bár alapjáraton ezt csak a harmadik féltől származó appokkal lehet eljátszani, a Beállítások között van rá mód, hogy a rendszer saját alkalmazásait is ellenőrizzék a felhasználók. Így akár a Google Photost vagy a Naptárat is meg lehet regulázni.