Hiába fenyegetik a franciák a Google-t

google szem EU
The logo of internet giant Google mirrors in an eye in Duesseldorf, Germany, 12 August 2010. The European Union (EU) is to launch an anti-trust probe into Google following claims that its search engine manipulates results to harm rivals, EU officials announced 30 November. The investigation comes after complaints from some of Google's business rivals. The European Commission stressed that the launch of a probe does not mean Google is guilty. Photo: Julian Stratenschulte
Vágólapra másolva!
Egy francia adatbiztonsági civil szervezet követeli a Google-től, hogy egyes linkeket ne jelenítsen meg a keresőmotorján. A keresőcég szerint a franciáknak ehhez nincs joga.
Vágólapra másolva!

A Google hivatalosan sem hajlandó teljesíteni annak a francia adatvédelmi szervnek (CNIL) a kérését, amely az európai felejtés jogát Amerikára is kiterjesztené.

A keresőcég ellenállására két hónap múlva reagálnak a franciák. Amennyiben nem egyezik meg a két fél, úgy a Google komoly szankciók elé nézhet Európában.

Mindent elfelejthet

Egy 2014-es Európai Bíróság által hozott döntésértelmében az európai uniós polgárok megkérhetik a Google-t, hogy bizonyos linkeket ne jelenítsen meg a keresési eredmények között. Ha az adott kérélmet jogosnak ítélik, azaz a szóban forgó linkek irrelevánsak vagy idejétmúltak, a Google Európában valóban nem jeleníti meg azokat többé.

Az európai keresések 95 százaléka helyi szervereken történik.

A CNIL azonban azt szeretné, ha az ilyen linkeket a cég sehol sem jelenítené meg, azaz az amerikai Google sem dobná ki a nemkívánatos találatokat. A szervezet korábban tizenöt napos ultimátumot adott a Google-nek, hogy teljesítse a kérést, ez azonban régen lejárt.

A cég arra hivatkozik, hogy az Európai Bíróságnak nincs joghatósága ilyet kérni, a döntéseik nem vonatkoznak a világ minden területére.

A közelmúltban az Európai Unió már többször nekiment a Google-nek. Legutóbb monopólium-törekvésekkel vádolták, 16 milliárd forintos büntetés terhe mellett.