Kémkedik utánunk a Windows 10

windows 10 halál kémkedés hiba adatvédelem
Vágólapra másolva!
Ha telepítette a Windows 10-et, és a biztonsági beállításokat alapértelmezettként hagyta, gyakorlatilag minden adatát tálcán kínálja a Microsoftnak. De van megoldás!
Vágólapra másolva!

Jonathan Porta webfejlesztő hívta fel először a figyelmet a Windows 10 aggasztó adatvédelmi beállításaira. Amennyiben az alapértelmezett opciókat fogadjuk el, a Microsoft gyakorlatilag az összes adatunkat megszerzi, sőt, továbbküldi a partnereinek.

Kapcsolat, gépelés, földrajzi hely

A telepítés megkönnyítése érdekében a Windows 10 telepítésekor az adatvédelemmel kapcsolatos oldalon hosszabb szöveg után egy szép, nagy gombra kattinthatva fogadhatjuk el az alapértelmezett beállításokat.

Telepítéskor ezen a képernyőn egyezhet bele az összes alapértelmezett adatvédelmi beállításba. Forrás: Jonathan Porta

Ha viszont nem sietünk, és belekattintunk a részletekbe, két oldalon keresztül nézhetjük át, mit tart a Microsoft alapértelmezettnek:

  • Személyre szabott segítséget kaphatunk a beszédünk felismerésére, valamint a gépelésben, ha a

    kapcsolatainkat és naptárunkat, valamint "egyéb kapcsolódó adatokat" megosztunk a Microsofttal.

    Vajon mit takarnak az egyéb kapcsolódó adatok? Ha a gépelésben akar segíteni, a Microsoft gyakorlatilag az összes adatunkat behúzhatja, még a gépelésünk tartalmát is.

  • A gépelési adatok elküldését a Microsoftnak, hogy a felismerési és ajánlási felületüket javítani tudják.
  • A felhasználók egyéni, hirdetési azonosítóját megosztani minden applikáción egy személyre szabottabb élmény jegyében.
  • A felhasználók földrajzi helyét visszamenőleg is elkérhetik a felhasználótól applikációk, ezek közül az adatok közül "valamennyit"

    a Windows 10 alapértelmezett módon elküldi a Microsoftnak, illetve "megbízott partnereinek".

Most jön az igazán ijesztő rész

Ha túltettük magunkat az első oldalnyi alapértelmezett beállításain, a második oldal még mindig tartogat meglepetéseket.

  • Az első beállítás meglehetősen ártalmatlannak tűnik: a Microsoft a SmartScreen eszközökkel védené a felhasználókat rosszindulatú tartalmaktól.
  • Viszont ahhoz, hogy javítsa az olvasást, a böngésző betöltési sebességét és a felhasználói élményt,

    a böngészési adatokat a Windows 10 rögtön küldi a Microsoftnak.

    Tehát az a cég, amely a kapcsolatainkhoz hozzáfér – és szociális körünk alapján valószínűleg képes beazonosítani minket –, nemcsak a földrajzi helyzetünket, bevitt gépelési adatainkat fogja magáénak tudni, hanem a böngészési előzményeinket is. Anélkül, hogy bármilyen garanciát vállalna ezen adatok védelmére.

  • Az igazán rémisztő rész a harmadik beállítás:

    automatikus csatlakozás "ajánlott" nyitott hotspotokhoz. A beállítás még hozzáteszi: "Nem minden kapcsolat biztonságos."

    Ez a beállítás nem egyszerűen adatvédelmi szempontból problémás: egy nem biztonságos kapcsolat elképesztő károkat okozhat. Hackerek nemcsak a neten át küldött adatokból (mint például hitelkártyaszám) halászgathatnak, hanem vírusokkal fertőzhetik meg a gépet. Ha a Microsoft egyéb beállításai nem is zavarják, ezt mindenképp tiltsa le!

  • A Windows 10 alapértelmezett módon, automatikusan csatlakozik ismerőseink által megosztott hálózatokhoz.
    A Windows 10-zel lehetővé válik majd személyes wifikapcsolatunk megosztása Sykpe- vagy Facebook-ismerőseinkkel. A csapda ebben, hogy nem választhatjuk meg, melyik ismerősünkkel osztjuk meg a wifit: vagy minden ismerősünk számára lesz hozzáférhető, vagy egyiknek sem. Alapértelmezett beállításként a Windows 10 pedig csatlakozik az összes ilyen, velünk megosztott wifire.
  • És utoljára egy nem választható beállítás: a Microsoft automatikusan megkapja a hiba- és diagnosztikai adatainkat.

Még átállíthatja

A Reddit persze már reagált a biztonsági beállítások által okozott felháborodásra (ha a Microsoft még nem is). Egy C-Ron nevű felhasználó posztolt egy útmutatót ahhoz, hogy adataink logolását akár telepítés után is leállítsuk.

A Beállítások > Adatvédelem menüpont alatt a Windows 10-ben minden fenti beállítást letilthatunk. A Beállítások fülnél leállíthatjuk azt is, hogy a gépünk update-eket küldjön a Microsoftnak, C-Ron leírása pedig a Cortana letiltását is megmutatja.